Sistemul e-Sigur, implementat în România, permite detectarea șoferilor care nu poartă centură de siguranță, precum și alte încălcări ale codului rutier. Camerele de supraveghere din trafic au o calitate foarte ridicată a imaginilor, ceea ce le permite polițiștilor să observe persoana de la volan și să aplice sancțiuni și pentru alte fapte în afară de cea a depășirii limitei de viteză.
Noile camere radar sunt montate pe autostrăzile București-Pitești și București-Constanța, dar și pe DN2 din Vrancea. Acestea sunt amplasate pe trepiede lângă autospecialele de poliție și au o rază mare de acțiune, ceea ce le face imposibil de evitat. „Începând cu 1 ianuarie 2025, a fost operaționalizat sistemul de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România cu privire la posibile încălcări ale normelor de circulație”, a transmis IGPR.
Sistemul e-Sigur include 700 de camere care pot înregistra continuu traficul rutier timp de ore întregi. Acestea pot detecta șoferii care depășesc limita de viteză și pot genera automat procese verbale care vor fi trimise la domiciliul acestora. România se află pe locul al doilea în Europa, după Bulgaria, la numărul de decese cauzate de accidente rutiere, cu peste 1.500 de morți și 3.500 de răniți în ultimul an.
Autoritățile speră ca prin implementarea acestui sistem să reducă semnificativ numărul accidentelor rutiere și să protejeze participanții la trafic. Scopul este reducerea cu 50% a mortalității până în anul 2030, conform planurilor oficiale.