Prefectul Bacăului spune că este „stupefiat” de infracționalitatea în creștere din școli și cere planuri de măsuri polițiștilor, dar și pedepse mai eficiente pentru agresori. El a admis că jandarmii şi poliţiştii au organizat mai multe campanii de informare în şcoli, dar a precizat că trebuie „schimbată foaia”.
Prefectul Lucian Bogdănel a cerut „instituţiilor de forţă” să acționeze mai ferm pe linia de prevenire și combatere a fenomenului violenței școlare.
Poliţiştii din judeţul Bacău au instrumentat, anul trecut, 58 de infracţiuni în incinta unităţilor de învăţământ. 75% dintre acestea s-au produs în şcoli primare şi gimnaziale, iar cele mai multe au fost de lovire şi alte violenţe.
Lucian Bogdănel a declarat că a cerut „instituţiilor de forţă” din Ministerul de Interne, precum și conducerii Poliției Locale să intensifice acţiunile de prevenire şi combatere a actelor de violență în școli. De asemenea, el le-a solicitat să vină cât mai rapid cu un plan cu măsuri concrete, să aloce resursa umană necesară şi să acționeze cu mai multă fermitate, arată B1TV.
„Accentul trebuie să cadă de acum înainte pe măsuri specifice de combatere, inclusiv măsuri punitive, mai ales acolo unde cifrele confirmă că violenţa a devenit un mod de a fi, tolerat atât de elevi, cât şi de cadrele didactice care se complac în această periculoasă „normalitate”. (…)
Violenţa şcolară nu poate fi ‘noua normalitate’, chiar dacă, în unele unităţi de învăţământ, atât elevii cât şi personalul didactic s-au obişnuit să convieţuiască cu ea şi să o ia drept realitate firească, trecând sub tăcere lucruri care ar consterna şi revolta populaţia”, a declarat prefectul Lucian Bogdănel.
Elevi agresați de colegii lor, în școlile din Bacău
Reacția prefectului vine după ce s-au înmulțit cazurile de violență și agresiune în școlile din Bacău.
Cel mai recent caz, care a stârnit revoltă la nivel național, a fost cel al unui elev de 15 ani de la Colegiul Tehnic ”Dumitru Mangeron” din municipiul Bacău, care a fost arestat după ce şi-a agresat şi umilit în toaleta școlii doi colegi cu cerinţe educaţionale speciale.
Adolescentul e acum acuzat de lipsire de libertate şi loviri şi alte violenţe.
„Copiii care inițiază agresiunea sunt de obicei și ei victimele unor abuzuri, abuzuri care se întâmplă în familie, în comunitate, iar școala devine pentru ei arena unde își pot descărca toate furiile și nemulțumirile acumulate. (…) Atât copilul agresat, cât și cel care a făcut aceste oribile fapte au nevoie de ajutor. Și el, la rândul său, chiar dacă acum atenția și blamul se duce către el, are nevoie de suport”, a explicat psihologul Mirela Zivari.
Leave a comment