Prelungirea stării de alertă a fost adoptată de Guvern în ședința de marți
Prelungirea stării de alertă a fost adoptată de Guvern în ședința de marți

Prelungirea stării de alertă a fost adoptată de Guvern în ședința de marți, însă cu unele amendamente cerute de PSD, pentru a putea vota în Parlament hotărârea de guvern. Unul din acestea presupune ca achizițiile directe să nu mai fie posibile de acum înainte iar restul măsurilor de împiedicare a răspândirii coronavirusului să rămână în vigoare.

Prelungirea stării de alertă va fi făcută cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României, începând de miercuri, 17 iunie, a anunțat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, într-un briefing la Guvern. PSD nu este de acord decât cu o prelungire a restricțiilor pentru 15 zile.

O modificare importantă din textul inițial al HG se referă la sistarea procedurii de achiziții directe din domeniul medical, fiind propusă revenirea la procedura legală de dinainte de instituirea stării de urgență. Aceasta era una dintre cerințele PSD pentru a vota prelungirea stării de alertă, relatează PsNews. Mai mult, se va permite și reluarea slujbelor în biserici.

Prelungirea stării de alertă adoptată: ce reguli rămân în vigoare

„După o analiză foarte amănunţită a situaţiei actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuşi există semne că situaţia poate oricând să deterioreze şi să avem cel puţin focare serioase sau să avem o situţia mai grea în următoarea perioadă dacă nu respectăm măsurile compensatorii care au fost deja menţionate şi anume purtatul măştii, distanţarea fizică, triajul la intrare în spaţii închise, purtatul măşti în transportul în comun”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a explicat de ce Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență a considerat necesară prelungirea stării de alertă: „În primul rând, pentru o coordonare unică naţională – să punem păstra centrul naţional de coordonare. Nu ne întoarcem la stare de normalitate acum. De aici este necesară prelungirea stării de alertă – pentru a lua decizii rapid, pentru a putea face cheltuielile pentru aceste centre, pentru a lua rapid decizia carantinării unor zone sau locaţii, distribuire de materiale şi echipamente, detaşare de personal. Este necesară prelungirea pentru a putea gestiona situaţia mult mai eficient”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *