Premierul Israelian, Benjamin Netanyahu, a respins ferm apelurile pentru încetarea focului în conflictul din Gaza, susținând că „e timpul pentru război.” Acest anunț vine în contextul continuării confruntărilor violente dintre armata israeliană și grupurile militante din Fâșia Gaza.

Într-o conferință de presă, Netanyahu a subliniat că ofensiva militară israeliană a avut succes în eliberarea unui ostatic, demonstrând că presiunea exercitată asupra „monștrilor” de către armată ar putea fi cheia pentru eliberarea altor prizonieri. Premierul a declarat: „Credem că această metodă are o șansă. Apelurile pentru încetarea focului ar însemna să i se ceară Israelului să se predea terorismului și barbariei. Asta nu se va întâmpla. Biblia spune că există un timp pentru pace și un timp pentru război. Acesta este timpul pentru război”, transmite B1TV.

Ofensiva militară din Gaza a avut un bilanț semnificativ, cu mii de victime în Fâșia Gaza, conform datelor Ministerului Sănătății controlat de Hamas. În timp ce guvernul israelian a celebrat eliberarea unui ostatic ca rezultat al operațiunilor militare, grupurile militante din Gaza au prezentat un videoclip care arată alte trei prizoniere israeliene, care rămân în captivitate.

Ostaticii cer schimbul de prizonieri

În descrierea video se arăta: „O serie de prizoniere trimit un mesaj lui Netanyahu și guvernului sionist”. Clipul de 76 de secunde le-a arătat pe cele trei femei așezate împreună pe scaune de plastic în fața unui perete, cu fața la cameră. Nu prezentau semne vizibile de violență.

Ostaticii spun că au ajuns în această situație din cauza neglijenței administrației Netanyahu

Doar Aloni, așezată în centru, a vorbit. Privind direct la cameră, ea a spus că sunt în captivitate de 23 de zile, sugerând că videoclipul a fost filmat duminică sau luni, în timp ce bilanțul morților în Gaza în urma bombardamentelor Israelului a depășit 8.000, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Adresându-se direct lui Netanyahu, Aloni a acuzat administrația lui Netanyahu că și-a lăsat comunitatea fără apărare în timpul atacului Hamas. „Suntem pedepsiți pentru neglijența voastră politică și națională”, a spus ea. „Nimeni nu a venit. Nimeni nu ne-a auzit.”

Ea a spus că ar trebui ca armata israeliana să înceteze atacurile asupra Gazei. „Suntem cetățeni nevinovați. Cetăţeni care plătesc impozite statului Israel. Vrei să ne omori pe toți. Vrei să ne omori pe toți folosind armata.”

Ea a pledat pentru un schimb de prizonieri. „Lăsați-le cetățenii să plece, lăsați-le prizonierii să plece. Eliberează-ne. Eliberați-ne pe toți. Să ne întoarcem acum la familiile noastre!” La sfârșit, ea a țipat „acum” de mai multe ori. Celelalte două prizoniere, Rimon Kirsht și Elena Trupanov au rămas tăcute și au evitat în mare măsură să se uite la cameră.

Acest videoclip a fost descris de Netanyahu drept „propagandă psihologică crudă.” Cu toate acestea, acesta a transmis un mesaj de solidaritate către femeile rămase captive și a promis eforturi pentru eliberarea lor.

În același timp, rudele altor ostatici israelieni sunt în favoarea acceptării unei oferte propuse de Hamas, care implică schimbul acestor prizonieri cu palestinieni aflați în închisorile israeliene. Guvernul israelian a respins până acum această propunere.

Acesta este un moment critic în conflictul în curs din Orientul Mijlociu, iar evoluțiile ulterioare vor continua să fie monitorizate cu atenție de comunitatea internațională.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *