Premierul Marcel Ciolacu ajunge vineri la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a renegocia Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR).
De asemenea, ei vor discuta și despre situaţia securităţii regionale şi globale, în contextul negocierilor care au loc la ora actuală, în căutarea unei soluţii care să pună capăt războiului din Ucraina, a anunțat Guvernul.
Conform sursei citate, programul vizitei la Bruxelles include o întrevedere tete-a-tete între premierul Marcel Ciolacu şi preşedinta Ursula von der Leyen, precum şi o întrevedere în plen a delegaţiei guvernamentale române cu o delegaţie a Comisiei Europene.
Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles fac parte vicepremierul şi ministrul de finanţe Tanczos Barna, şi ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş.
În ceea ce priveşte renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, obiectivul premierului Marcel Ciolacu şi al delegaţiei guvernamentale este de a conveni împreună cu oficialii Comisiei renegocierea unor aspecte legate de ţintele şi jaloanele prevăzute în cadrul acestui plan de investiţii publice şi reforme astfel încât România să poată absorbi integral fondurile care i-au fost alocate prin mecanismul european pentru redresare şi rezilienţă, precizează sursa citată.
„Suntem ferm motivaţi să ne mobilizăm pentru a recupera decalajele înregistrate, din păcate, până acum, în atragerea acestor finanţări. Există însă o serie de aspecte în cadrul PNRR care necesită adaptarea la realităţile actuale şi o reprofilare a investiţiilor cu o cofinanţare mai mică”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului.
Şeful Executivului consideră că anii 2025 şi 2026 sunt decisivi ca România să poată beneficia integral de finanţările din PNRR, context în care va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea acestor fonduri, mai precizează Executivul.
Suntem în pericol să pierdem miliarde de euro, atrag atenția economiștii. Dintr-un total de 29 de miliarde de euro puse la dispoziție de Bruxelles, România a reușit să ia doar 9.
România a îndeplinit până acum doar 14% din reformele și investițiile promise la Bruxelles pentru a primi banii din Planul Național de Redresare și Reziliență, demarat în 2021. Germania și Franța, de exemplu, au realizat 70%.