Cum se explică cele mai mari prețuri la energie în România din Europa, în ultimele zile

Prețurile energiei pe piața bursieră din România nu au scăzut, așa cum ar fi fost de așteptat, în condițiile în care nu mai este caniculă, iar consumul de electricitate a scăzut mult față de acum o săptămână. În continuare, piața bursieră se comportă de parcă ar fi criză, având cele mai mari prețuri din regiune și din UE. Mult mai mari, comentează HotNews.

Pe PZU – Piața Zilei Următoare, prețul mediu al energiei electrice este de 196 euro/MWh, în România. Este mai mare și decât în țările din regiune, cu care este direct conectată, Bulgaria (154 euro/MWh) sau Ungaria (75 euro/MWh). În vestul Europei, prețul unui MWh este în jurul a 60 de euro.

În toată perioada de caniculă, când prețurile au explodat, țările din regiune erau aliniate în ceea ce privește nivelul prețurilor, acestea fiind cele mai mari din UE. Dacă erau mari în România, erau mari și în Bulgaria și Grecia. În urmă cu o săptămână, la temperaturi de peste 40 de grade și consum mediu care se apropia de 8.000 MW, în România, energia costa 236 de euro. În același timp, în Ungaria era 230 de euro, iar în Bulgaria 227 de euro.

Temperaturile au revenit, de câteva zile, la normalul perioadei, prețurile la electricitate au început să scadă în regiune. România, însă face excepție, cu prețuri care se apropie de 200 euro/MWh pe PZU, chiar dacă se consumă mai puțină electricitate decât în perioada caniculei, cu o medie de 6.600 MWh.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *