Gaura de la buget poate fi redusă în mai multe moduri, începând cu eliminarea posturilor bugetare rămase neocupate și tăierea subvențiilor la energie și gaze. Este părerea analistului economic Adrian Negrescu, care merge atât de departe încât se gândește și că guvernul ar intenționa să majoreze și taxa pe valoarea adăugată.
Ca să reducă deficitul bugetar, Executivul va tăia, în primul rând, posturile bugetate dar rămase neocupate, apoi cheltuielile cu bunurile și serviciile, care au crescut în ultimele două luni cu 23,7%. Ar putea fi eliminate subvențiile pentru energie și gaze, pentru că prețurile au scăzut la nivel internațional și plafonările nu se mai justifică, consideră analistul Adrian Negrescu, într-un interviu PsNews.
„Mai mult ca sigur că guvernul va tăia în primul rând posturile deja bugetate în cadrul organigramei ministerelor, posturi bugetate și neocupate și e vorba de foarte multe posturi pe care autoritățile și le-au pregătit la început de an, le-au trecut în bugetul de stat și acum vor trebui să renunțe la ele. Pe de altă parte, sunt niște resurse bugetare unde statul are de unde să taie și mă refer în primul rând la bunuri și servicii, acolo unde în primele două luni cheltuielile au crescut cu 23,7%. Anul trecut prin noiembrie spuneau că vor strânge cureaua, că vor reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile, dar dimpotrivă, au crescut aceste cheltuieli, practic au dus mai mulți bani în zona afacerilor de partid” a spus Negrescu, pornind de la declarația premierului Ciucă, care a spus că nu se vor tăia salariile bugetarilor și nici nu se vor face disponibilizări..
„Un alt element de unde probabil se va tăia sunt subvențiile pentru energie și gaze. Plafoanele stabilite în acest moment nu mai reprezintă realitatea, prețurile energiei și gazelor au scăzut la nivel nivel internațional, astfel că plafonarea prețurilor nu mai este justificată și de acolo se pot obține câteva miliarde de lei.
Mi-e teamă, încă, că dincolo de aceste elemente o să vedem creșteri de taxe, este singura metodă prin care statul a făcut rost de bani în 2022 și probabil va face la fel și în 2023. Am văzut în primele două luni o creștere cu 270% a încasărilor din dividende, acolo să nu uităm că de la 1 ianuarie statul a crescut de la 5% la 8% impozitul pe dividende și nu este exclus ca acesta să crească la 10% probabil de la 1 ianuarie, dacă nu cumva mai devreme printr-un artificiu la Codul Fiscal. În cel mai rău caz, dacă statul nu va reuși să strângă banii, eu mă aștept ca de la 1 ianuarie să vedem o creștere la TVA cu 1-2 puncte procentuale. Măsurile prin care statul ar putea face rost de bani instant în piață și fără să facă foarte multe eforturi, asta dacă nu vom reuși să mai reducem din evaziunea fiscală, dacă nu vom aduce banii din PNRR și dacă statul nu va implementa măsurile de care vă spuneam: reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile, reducerea cheltuielilor cu subvențiile și poate și reducerea investițiilor cu cofinanțare în proiecte europene” a mai spus economistul.
Leave a comment