Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunțat că își va asuma responsabilitatea pentru evenimentele din 7 octombrie, când grupul militant Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului. În urma acestei ofensive, peste 1.400 de persoane au fost ucise, iar sute de ostatici au fost luați. Declarația a fost făcută în contextul în care armata israeliană se pregătește de o invazie terestră în Fâșia Gaza, invazie care a fost amânată la cererea Statelor Unite ale Americii.

Netanyahu a subliniat că toți militanții Hamas sunt de condamnat pentru masacru: „Lucrăm pentru a asigura cele mai bune condiții optime pentru următoarele operațiuni ale armatei israeliene”, a declarat prim-ministrul Netanyahu, arată SkyNews, preluat de B1TV.

El i-a îndemnat, de asemenea, pe israelieni să nu uite persoanele ucise în atacul lansat de Hamas. „Este de parcă am înfinge mii de săgeți în inima noastră care sângerează. Rolul meu este să conduc țara și cetățenii la o victorie asupra inamicilor noștri. Împreună vom lupta și împreună vom învinge”, a subliniat liderul israelian.

Analiza evenimentelor din 7 octombrie a stârnit și mai mult interes în contextul responsabilității politice în Israel. Adrian Cioroianu, fost șef al diplomației române, a menționat într-o intervenție că „responsabilitatea politică rămâne pentru premierul Netanyahu. El a subliniat că într-o democrație, conducătorul are atât puterea, cât și responsabilitatea securității cetățenilor săi, fapt accentuat în cazul Israelului, care a fost creat pentru a asigura securitatea cetățenilor săi după drama Holocaustului din Al Doilea Război Mondial.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *