Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a atras atenția asupra unui „risc clar” legat de tratatul Schengen, subliniind pericolul spargerii acestuia. Meloni a vorbit în fața senatorilor despre poziția Italiei la Consiliul European, subliniind necesitatea de a intensifica protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Decizia guvernului italian de a suspenda temporar aplicarea acordului Schengen și de a reintroduce verificările la frontiera cu Slovenia, cu scopul de a preveni potențiale intrări ilegale pe ruta balcanică, este un semnal clar al îngrijorărilor legate de migrație.
Meloni a subliniat că singura modalitate de a evita riscul spargerii Schengen este de a lucra la apărarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Ea a adăugat că recentele reuniuni ale Consiliului European au schimbat perspectiva privind migrația și nu se mai încearcă transferarea responsabilității asupra statelor din prima linie, precum Italia, transmite B1TV.
„Singurul răspuns posibil este apărarea frontierelor externe, o luptă hotărâtă împotriva traficului de persoane, acorduri cu țări terțe, canale legale pentru refugiați și cote de imigranți legale compatibile cu nevoile economice ale fiecărui stat”, a subliniat prim-ministrul Meloni.
„Gata cu uşile deschise şi redistribuirea, doar protejarea frontierelor externe, o luptă necruţătoare împotriva traficului de persoane, acorduri cu ţări terţe, canale legale pentru refugiaţi şi cote de imigranţi legali compatibile cu nevoile sistemului nostru economic”, a mai declarat premierul Italiei.
De altfel, și România a întâmpinat dificultăți în calea aderării la spațiul Schengen, întâmpinând opoziția Austriei și Olandei la votul din decembrie 2022. Guvernul olandez a motivat opoziția sa în principal prin referire la Bulgaria, a cărei candidatură la Schengen este strâns legată de cea a României.
Leave a comment