NASA se pregătește să lanseze prima rachetă americană spre Lună
NASA se pregătește să lanseze prima rachetă americană spre Lună

NASA se pregătește să lanseze prima rachetă americană spre Lună în ultimii 50 de ani, în cadrul misiunii Peregrine. În cazul în care totul decurge conform planului, echipamentele de pe Peregrine vor efectua măsurători ale nivelurilor de radiație, existenței apei la suprafață și subteran, câmpului magnetic și compoziției exosferei lunare. Scopul este de a minimiza riscurile și de a valorifica resursele naturale ale Lunii pentru viitoarele misiuni umane.

Misiunea Peregrine, care va dura două luni, va analiza compoziția exosferei lunare și va monitoriza schimbările care au loc pe parcursul celor aproximativ opt zile pământești în care va fi activă. Este de așteptat să se observe efectele ciclurilor naturale, precum variațiile de temperatură de la 100°C la -100°C și activitățile rachetei.

Potrivit NASA, apa este o resursă cheie pentru eventualele misiuni ulterioare, iar misiunea ar putea evidenția modul în care moleculele de apă sunt eliberate de la suprafața lunară în timpul zilei și reintră în contact cu suprafața în timpul nopții, aducând informații valoroase privind circulația apei pe Lună.

Dacă lansarea este un succes, Peregrine 1 va orbita în jurul Pământului pentru o perioadă, apoi va ajunge pe Lună și va efectua aterizarea în regiunea Sinus Viscositatis, deși există incertitudini în ceea ce privește acest aspect. CEO-ul Astrobotic, John Thornton, a subliniat că există o șansă de 50% ca misiunea să aibă succes, adăugând că aceasta reflectă mai degrabă provocările industriei spațiale în ansamblul său decât performanța unei misiuni specifice, transmite B1TV.

John Thornton, unul dintre oamenii care au construit Peregrine, a declarat pentru CNN săptămâna trecută: „Este într-adevăr ca o șansă de 50 la 50 de a da un șut direct în poartă – și este vorba mai mult despre succesul industriei, nu despre o misiune anume”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *