Antal Arpad vrea autonomia Ținutului Secuiesc, după Emmanuel Macron
Antal Arpad vrea autonomia Ținutului Secuiesc, după Emmanuel Macron

Antal Arpad vrea autonomia Ținutului Secuiesc și deschide o cutie a Pandorei prin declarațiile sale. Primarul din Sfântu Gheorghe a intrat pe acest teren periculos în contextul unei declarații a președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, membru al UDMR, a salutat decizia președintelui francez Emmanuel Macron privind autonomia Corsicii și a văzut acest eveniment ca un moment istoric în Franța și o referință importantă pentru minoritățile naționale din Europa.

Decizia președintelui Macron urmărește recunoașterea oficială a specificității comunității corsicane din punct de vedere istoric, lingvistic și cultural și să încorporeze această recunoaștere în Constituția franceză.

Intenția președintelui francez a fost primită cu interes de către primarul Antal Arpad, care a exprimat dorința ca o clauză similară să fie inclusă în Constituția României pentru a stabili autonomia Ținutului Secuiesc, transmite B1TV.

Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni.

Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, ‘recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural’ şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză. Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar.

Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a scris Antal Arpad, pe pagina sa de Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *