Inteligența artificială ar putea să readucă în față clasa de mijloc, consideră un economist, profesor la MIT. Opinia acestuia vine în timp ce majoritatea crede că evoluția IA este asemănătoare revoluțiilor tehnologice prin care oamenii și-au pierdut joburile în favoarea mașinilor.
Economistul și profesorul MIT David Autor are o perspectivă pozitivă: El crede că IA ar putea revitaliza clasa de mijloc.
Noul val de inteligență artificială este posibil să afecteze în special angajații cu studii superioare.
Acest lucru se datorează, în parte, faptului că acest val actual de inteligență artificială este diferit de boom-urile tehnologice anterioare, a spus el. Anterior, era computerelor personale a afectat lucrătorii mai puțin calificați și fără studii universitare, consideră Autor, citat de B1TV.
Dar acest nou val de inteligență artificială este posibil să facă contrariul: tehnologia ar putea afecta cel mai mult angajații cu studii superioare.
IA ar putea ajuta de fapt lucrătorii mai puțin calificați să exceleze la locurile lor de muncă. Un studiu recent, de exemplu, a constatat că reprezentanții serviciilor de asistență care au fost asociați cu un robot IA au înregistrat îmbunătățiri ale productivității lor.
În schimb, lucrătorii cu un nivel mai ridicat de calificare au înregistrat un spor de productivitate „aproape de 0%”, a declarat autorul studiului.
„Scenariul bun este acela în care IA va face ca expertiza să fie mai ieftină și mai accesibilă”, a declarat Autor într-un interviu.
„Dintr-o dată, acești lucrători vor putea scrie un document decent, vor putea organiza un program, vor putea face analize medicale mai ușor, vor putea proiecta un produs mai rapid, vor putea calcula o rută perfectă, poate chiar vor putea să piloteze un avion”.
În ciuda previziunilor, Autor a declarat că totuși capacitățile umane încă depășesc IA în multe privințe – menționând că oamenii sunt mai buni la relaționarea cu ceilalți și la a-și canaliza creativitatea.
„În primul rând, noi trăim în lumea fizică, ceea ce majoritatea mașinilor nu o fac”, a declarat Autor pentru NPR. „Există tot felul de lucruri pe care le putem face cu mâinile, corpurile și fețele noastre, și așa ceva este imposibil pentru un robot.”
Scenariul groaznic
În timp ce preocupările legate de impactul inteligenței artificiale asupra forței de muncă pot fi în atenția multor lucrători, Autor a declarat pentru emisiunea Planet Money de la NPR că este îngrijorat în principal de modul în care inteligența artificială, manevrată de mâini greșite, ar putea duce la răspândirea dezinformării, la crearea de arme și la amenințări la adresa securității.
„Cred că, de fapt, ironia este că piața forței de muncă este cea mai puțin înfricoșătoare parte a acestei situații în acest moment”, a declarat Autor pentru NPR. „De fapt, sunt mult mai speriat de impactul AI asupra tuturor celorlalte lucruri”.
Autor a mai spus, de asemenea, că, în cel mai rău scenariu, „vom folosi IA pentru a ne ucide unii pe alții” – reluând avertismente similare din partea altor cercetători.