Sute de cadre didactice s-au mobilizat luni, 7 iulie, pentru a protesta în fața Parlamentului împotriva proiectului de lege propus de guvernul Bolojan, care prevede modificări majore în sistemul de învățământ. Manifestația, organizată între orele 11:00 și 13:00, a fost convocată de principalele sindicate din educație.
Măsurile contestate de profesori
Proiectul de lege care stârnește nemulțumirea cadrelor didactice include o serie de modificări considerate drastice de către sindicate, conform ziare.com:
- Creșterea normei didactice cu 2 ore
- Reducerea cuantumului plăților pentru plata cu ora prin raportare la timpul de lucru săptămânal
- Creșterea numărului de elevi la clasă
- Reducerea degrevărilor pentru conducere la maximum 30% din norma de 20 de ore și pentru îndrumare și control – la maximum 50%
- Scăderea numărului de angajați care vor mai beneficia de vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, prin schimbarea bazei de raportare la salarii mai mici
Liderii sindicali lansează avertismente dure
George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a criticat vehement creșterea normei didactice: “Profesorii vor munci mai mult. Aceste pachete de măsuri sunt un atentat la dreptul la muncă pentru cadrele didactice.”
Simion Hăncescu, liderul FSLI, a avertizat că măsurile pregătite de Guvern “vor da peste cap întregul sistem de învățământ” și a mobilizat profesorii nemulțumiți să participe la protestul de luni.
La rândul său, Marius Nistor a declarat că măsurile, împreună cu alte prevederi fiscale, pot conduce la situații de disponibilizări, în timp ce George Purcaru a subliniat că cel puțin 12.000 de profesori vor “beneficia” de încă 4 ore de muncă pe săptămână, criticând măsura ca fiind un atentat la dreptul la muncă al cadrelor didactice.
Contractul colectiv de muncă limiteaza protestele
Protestul de luni vine într-un context particular, după ce sindicatele au semnat contractul colectiv de muncă (CCM) 2025 cu Ministerul Educației și Cercetării pe 3 iulie. Conform documentului, sindicatele nu vor mai putea organiza greve generale pentru condiții de muncă și salarizare, ci doar pe legea dialogului social, față de Guvern, conform informațiilor publicate de Edupedu.ro.
Reprezentanții sindicali au criticat dur lipsa de transparență a autorităților în prezentarea impactului real al reformelor. Aceștia au acuzat guvernul că nu a prezentat un calcul real asupra impactului măsurilor asupra personalului din educație, iar premierul și ministrul Educației nu ar spune adevărul când afirmă că ar fi vorba de o dublă plată.