Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis marți un comunicat oficial în care critică lipsa de consultare privind noul proiect de lege referitor la pensiile magistraților și avertizează asupra consecințelor negative ale modificărilor legislative propuse.
„Orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale în materie și, în orice caz, în urma unui dialog autentic și onest cu reprezentanții sistemului judiciar”, subliniază CSM în comunicatul emis.
Consiliul reamintește că reglementările actuale privind pensiile magistraților au fost adoptate abia în 2023, oferind „garanţiile adecvate din perspectiva acestei componente financiare a independenţei justiţiei”, având „efect stabilizator în privinţa resurselor umane din sistemul judiciar”.
Potrivit comunicatului, reluarea dezbaterilor pe acest subiect sensibil riscă să destabilizeze sistemul: „Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situaţia extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul aceloraşi incertitudini ale magistraţilor în privinţa statutului lor, fapt care ar conduce la un un real blocaj la nivelul instituţiilor autorităţii judecătoreşti.”
CSM acuză lipsa de transparență în elaborarea noului proiect legislativ, considerând că aceasta va „accentua incertitudinile magistraţilor şi riscurile pe care acestea le pot genera din perspectiva stabilităţii resursei umane”.
Inițiativa legislativă vine în urma declarațiilor făcute luni de Crin Antonescu, care a susținut că „magistraţii trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, precum toţi ceilalţi cetăţenii ai ţării”. Propunerea a fost depusă la Parlament la solicitarea candidatului coaliției de guvernare la prezidențiale, în urma unei ședințe cu liderii PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale.
Una dintre modificările importante ale proiectului vizează reducerea plafonului de calcul al pensiilor de la 80% la 65% din media veniturilor lunare din ultimii doi ani înaintea pensionării, cu scopul declarat de a diminua decalajul dintre „pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat”.