Protestele fermierilor din Franța, România și alte state din UE par să fi înduplecat oficialii Comisiei Europene, propunând o amânare a unei reguli care ar fi impus păstrarea unui procent de teren agricol în stare neproductivă.
Această mișcare vine în scopul de a minimiza presiunea asupra veniturilor fermierilor și de a reduce sarcinile administrative, un punct de vedere susținut evident de premierul belgian, Alexander De Croo, care evidențiază nevoia de a echilibra reglementările UE cu realitățile și provocările cu care se confruntă agricultorii.
„Propunerea Comisiei, trimisă astăzi statelor membre care o vor vota în cadrul unei reuniuni a comitetului, oferă un prim răspuns concret de politică pentru a aborda preocupările privind veniturile fermierilor. De asemenea, urmează solicitările prezentate de mai multe state membre în reuniunile consiliului pentru agricultură”, a transmis Comisia într-un comunicat.
În ceea ce privește comerțul cu Ucraina, menținerea sprijinului UE pentru statul aflat în război cu Rusia, prin suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE demonstrează un angajament diplomatic și economic constant. Totodată, Comisia încearcă să echilibreze această deschidere, recunoscând nevoia de protecție pentru „produsele agricole sensibile din UE” prin posibilitatea reintroducerii taxelor în cazul perturbărilor semnificative pe piață, transmite B1TV.
Măsurile Comerciale Autonome (ATM) pentru Ucraina, extinse acum, sunt, de asemenea, supuse unui mecanism de „frână de urgență”, specific pentru produsele considerate a fi cele mai sensibile, cum ar fi carnea de pasăre, ouăle și zahărul. Acest mecanism permite reintroducerea tarifelor dacă importurile depășesc un anumit volum, protejând astfel fermierii UE de fluctuațiile mari de pe piață.
Prin aceste acțiuni, Comisia răspunde nevoilor diferite și uneori conflictuale atât ale fermierilor europeni cât și ale Ucrainei, încercând să navigheze cu grijă provocările complexe ale politicii agricole și comerciale în contextul actual economic și geopolitic.