„Similitudinile dintre Rusia putinstă și Germania nazistă sunt izbitoare. Putin devine un al doilea Hitler. Dictatorul de la Kremlin, aidoma Führerului, este din ce în ce mai disperat”, explică, într-un interviu pentru Gândul, Ion Mischevca, istoric și analist politic din Republica Moldova.
Putin are nevoie de o victorie răsunătoare în Ucraina, de cucerirea unui oraș important precum Kiev, Harkov sau Odesa, pentru a încerca să-și justifice atrocitățile, însă războiul l-a pierdut deja, spune istoricul din Chișinău.
Mischevca: „Putin deja a pierdut ireversibil Ucraina”
„Proiectul „Novorossia” nu este nou, dar noutatea constă în faptul că i se părea fezabil. După ce Kievul a dejucat mișcările secesioniste din Odesa, în 2015 fiind reținuți mai mulți provocatori, care au autoproclamat „Rada Basarabeană”, dictatorul de la Kremlin a înțeles că trebuie să intervină, inclusiv militar, dacă vrea ca Ucraina să nu iasă din sfera de influență a Rusiei. Dar pentru că planul de acasă nu coincide cu cel din târg, Putin deja a pierdut ireversibil Ucraina. Ceea ce încearcă să facă acum este să nu piardă și (puterea în) Rusia. De aceea este capabil să facă una cu pământul Ucraina. De fapt, el nu mai luptă cu soldații sau cu conducerea de la Kiev, ci cu poporul ucrainean. Putin nu vrea „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei, ci dispariția ei ca stat. A și spus-o în discursul prin care a anunțat „operațiunea militară specială”. Potrivit lui, Ucraina a fost creată de Lenin prin ciopârțirea altor state, ceea ce este parțial adevărat. Dar un adevăr spus pe jumătate tot este minciună, pentru că sovieticii au anexat teritoriile și le-au oferit ucrainenilor, nu invers”, spune istoricul pentru Gândul.
„Obiectivele lui Putin sunt clare: să scindeze și să federalizeze Ucraina”
„Mi-e greu să spun care este scopul lui Putin, dar obiectivele sale sunt clare: să scindeze și să federalizeze Ucraina. De fapt, el a declarat de nenumărate ori că „destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”. S-ar putea să-și fi dorit un soi de refacere a Uniunii Sovietice, dar înlocuind comunismul cu (neo)nazismul rusesc. Oricum, aceste ideologii totalitare de stânga sunt două fețe ale aceleiași monede…Putin se simte ca un urs încolțit și cel puțin cu orgoliul rănit. Armata sa nu s-a dovedit a fi atât de invincibilă pe cât părea, iar sancțiunile economice ale Occidentului sunt cu mult mai devastatoare decât credea. Dar asta îl face și mai periculos”, explică istoricul de la Chișinău.
„Atât Rusia, cât și NATO au sisteme de apărare antiaeriene performante”
Ion Mischevca: Dacă nu va exista o confruntare directă între NATO și Rusia, Al Treilea Război Mondial este, deocamdată, improbabil. În general, nu cred că Vladimir Putin este nebun, ci doar disperat. Chiar dacă a amenințat că va apăsa butonul nuclear în cazul implicării Occidentului în Ucraina, observăm că acest lucru nu s-a întâmplat. Or, statele membre ale Alianței continuă să doneze ucrainenilor armament cu care distrug avioanele și blindatele rusești. Dar NATO nu poate să închidă spațiul aerian al Ucrainei, așa cum cere Volodimir Zelenski, pentru că asta ar însemna declanșarea celei de-a treia conflagrații mondiale.