Experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susțin că președintele Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist.

În discursul susținut de președintele rus la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului de miercuri, acesta a declarat că „operațiunea militară specială” (așa cum Kremlinul numește războiul împotriva Ucrainei) este un „proces lung” și ar trebui să aibă ca rezultat achiziționarea de noi teritorii.

„Putin a făcut o paralelă favorabilă între el și țarul rus Petru I, menționând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare”, spun experții americani, citați de BBC.

„Menționarea istoriei imperiale rusești poziționează în mod deschis obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod clar imperialiste și încă maximaliste”, se arată în rezumat.

În plus, experții americani atrag atenția asupra primei utilizări a dronelor Shahed de fabricație iraniană în Ucraina în ultimele trei săptămâni. Armata ucraineană a declarat că armata rusă le-a folosit din nou miercuri seară pentru atacuri asupra mai multor orașe, inclusiv în regiunile Nipru, Kiev, Poltava, Jitomir și Zaporojie.

„Forțele rusești au modificat probabil dronele pentru a le folosi în condiții meteorologice mai reci și este posibil să le folosească din ce în ce mai mult în următoarele săptămâni pentru a lovi infrastructura critică ucraineană”, arată experții ISW.

Comentariile făcute miercuri de președintele rus Vladimir Putin despre „operațiunea militară specială” din Ucraina au lăsat să se întrevadă câteva dintre intențiile sale pentru perioada următoare, susține și generalul australian în rezervă Mick Ryan.

Într-o analiză publicată pe pagina sa de Twitter, generalul în retragere Mick Ryan notează că liderul de la Kremlin a vorbit din nou despre armele nucleare ale Rusiei, părând să dea înapoi în privința amenințărilor mai agresive pe care le-a făcut în discursurile pe care le-a ținut cu ocazia decretării mobilizării parțiale și a proclamării anexării teritoriilor ucrainene ocupate de trupele sale.

În mod atipic pentru el, Putin a citit miercuri multe dintre afirmațiile pe care le-a făcut de pe o foaie, în loc să folosească un prompter.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a spus Putin miercuri la o sesiune anuală televizată a Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului, cu referire la războiul din Ucraina.

„Dar ce înseamnă cu adevărat asta? El își mărește colțul în care s-a pus singur prin invadarea Ucrainei. Prin excluderea folosirii de arme nucleare el reduce orice potențial al unei intervenții directe din partea NATO în război”, afirmă ofițerul australian.

Potrivit acestuia, Putin și-a dezescaladat ușor și retorica privind cucerirea Ucrainei pentru a elimina o amenințare existențială la adresa Rusiei, lucru care îi va permite să dea puțin înapoi în privința obiectivelor de război ale Moscovei, dacă va fi nevoie.

„Iar acestuia i s-au prezentat probabil simulări făcute de forțele sale armate care arată că folosirea câtorva arme nucleare tactice ar avea un impact minim pe câmpul de luptă dar impacturi uriașe și strategice pe termen lung pentru Rusia și vecinii săi”, mai afirmă Mick Ryan.

Generalul notează de asemenea că în cadrul aceleiași intervenții televizate de miercuri Putin a mai spus despre război că va fi „desigur, un proces îndelungat”.

„Aceste cuvinte, alese probabil cu mult înainte, sunt destinate mai multor audiențe”, subliniază Ryan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *