Ministerul Sănătății propune modificări la controversata ordonanță de urgență privind testarea antidrog a șoferilor, vizând accelerarea procesului de obținere a rezultatelor testelor de sânge.
„Testele se vor efectua în centrele care pot să facă determinări cantitative și calitative,” a explicat Rafila, subliniind că procesul va implica întreaga rețea națională de institute și servicii de medicină legală.
Conform noii proceduri, probele de sânge vor fi mai întâi testate calitativ, iar pentru cele pozitive se va efectua o analiză cantitativă. Ministrul a menționat că s-a stabilit deja o arondare a județelor la institutele de medicină legală dotate corespunzător, iar Ministerul Afacerilor Interne va asigura transportul probelor către aceste centre regionale.
Rafila a anunțat și un proiect ambițios de modernizare: „Până la sfârșitul anului, toate cele 42 de laboratoare vor primi echipamente noi. E un proiect de Bancă Mondială pe care noi l-am demarat încă din luna mai” a explicat Rafila într-o intervenție la B1TV.
Referitor la îngrijorările legate de testele fals pozitive cauzate de anumite medicamente, ministrul a calmat spiritele: „Eu cred că sunt și foarte multe exagerări referitoare la această listă exaustivă. […] Dacă cineva are un test fals pozitiv în urma unui control de rutină pe care îl face poliția, în mod evident va fi infirmat prin testarea la institutul de medicină legală.”
Rafila a subliniat că aceste situații sunt excepționale și nu ar trebui să fie considerate regula. El a concluzionat că testarea în cadrul institutelor de medicină legală va clarifica orice neclarități apărute în urma controalelor rutiere.
Implementarea completă a acestor modificări este așteptată până la sfârșitul anului, când întreaga rețea de medicină legală va deveni operațională pentru determinările toxicologice.