Rareș Bogdan cere Ministerului Finanțelor să explice cum a ajuns OMV Petrom să sfideze statul român cu privire la taxa de solidaritate. Micile firme sunt imediat pedepsite dacă omit să achite impozitele și taxele la stat, în timp ce marile firme, nu, a mai remarcat deputatul PNL.
„Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că altfel părem o ţară bananieră, fără cap şi fără coadă”, a spus Rareș Bogdan.
„În următoarele zile, Ministerul Finanţelor, ministrul Finanţelor, secretarii de stat, sunt obligaţi să iasă cu lămuriri pentru români. Pentru că această Ordonanţă urma să afecteze 82 de companii, printre care şi OMV Petrol, şi Rompetrol, şi Romgaz, şi Lukoil, şi Mol şi alte companii din domeniul energiei. Companiile mici plătesc această taxă, iar marea majoritate a companiilor mari, scapă de plata acestei taxe”, a declarat Rareș Bogdan într-o emisiune TV.
Acesta a acuzat apoi OMV Petrom că „a sfidat opinia publică” și „a avut neobrăzarea” să spună că nu va plăti taxa în România, ci în Austria.
„OMV Petrom are o centrală de cogenerare de energie electrică din gaz, care se află la Brazi, care reprezintă undeva la 24 la sută din totalul activităţii companiei şi această centrală nu intră în respectiva ordonanţă din cauza netrecerii unor coduri CAEN. Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că, pe de-o parte, statul român pare foarte slab în faţa unei corporaţii, pe de altă parte, cetăţeanul român se simte complet nedreptăţit, deoarece un om care are un chioşc, o mică brutărie sau un magazin sătesc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”, a mai explicat liberalul, citat de B1TV.
Rareș Bogdan a mai spus că OMV refuză să facă investiţiile în exploatarea din Marea Neagră Neptun Deep și, astfel, ne pune piedici în a deveni jucători pe piaţa regională de furnizare de gaz.
„Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că altfel părem o ţară bananieră, fără cap şi fără coadă, unde statul nu contează şi autorităţile statului sunt sfidate de o companie care pur şi simplu refuză să se supună. Nu mai spun că aceeaşi companie refuză să facă investiţiile de pe Neptun Deep şi practic ne îngreunează posibilitatea investiţiei şi a devenirii României ca jucător pe piaţa regională de furnizare de gaz în următorii 3-4 ani, fără să mai ţinem cont că aceeaşi companie refuză să ecologizeze puţurile de petrol, vreo 650 de puţuri”, este concluzia lui Rareş Bogdan.
Leave a comment