Rata mare a testelor fals pozitive de salivă, folosite în școli, l-a suprins pe ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Ar fi fost de înțeles pentru testele fals negative, astfel că medicul pune acest lucru pe seama folosirii ori interpretării incorecte.
Rata mare a testelor fals pozitive de salivă, comentată de Alexandru Rafila. „Pentru mine surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Testele fals negative – acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul acesta este foarte important”, a explicat social-democratul, miercuri, la Palatul Victoria, potrivit B1TV.
Ministrul Educației precizase marți că testarea PCR a confirmat doar 16 dintre cele 26 de cazuri indicate ca fiind pozitive de testele de salivă.
„La nivel naţional, până la această oră, au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri identificate pozitiv prin teste pe baza de salivă. (…) Pentru restul nu au fost încă raportate rezultatele”, spunea Sorin Cîmpeanu.
Începând de joi, 2 decembrie, elevii ar urma să fie testați periodic pentru COVID-19, cu teste rapide antigen. Acestea vor fi efectuate din proba de salivă. Ele se vor realiza în prima și în a patra zi a săptămânii.
Leave a comment