iohannis 1 jpg

Președintele României, Klaus Iohannis, va decola de Ziua Națională a României spre Dubai, acolo unde va susține a doua zi, pe 2 decembrie, un discurs de 3 minute la Summitul ONU pentru Schimbările Climatice. Recepția de Ziua Națională de la Palatul Cotroceni va începe, spre deosebire de anii trecuți, când avea loc seara, la ora 14.00, astfel încât șeful statului să poată decola spre Dubai. El va vorbi la COP28, pe tema încălzirii globale, alături de Papa Francisc, premierii Marii Britanii, Italiei și Germaniei, dar și de președinții Israelului și ai Palestinei. 

Abia întors în turneul african, șeful statului român va pleca pentru a doua oară în acest an în Emiratele Arabe Unite. Mai exact, în Dubai, pentru a participa de data aceasta la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Discursul lui Klaus Iohannis este programat să aibă loc în fața celor peste 70.000 de participanți în ziua de 2 decembrie. Digi24.ro a studiat protocolul Summitului din Dubai, acolo unde li s-a interzis tuturor vorbitorilor să depășească limita de 3 minute. Potrivit organizatorilor, “pentru a fi corect cu toți vorbitorii, limitele de timp vor fi strict respectate. Un dispozitiv electronic/mecanic va fi folosit pentru a marca cele 3 minute alocate fiecărui vorbitor. Acest lucru va permite tuturor vorbitorilor să-și prezinte declarațiile naționale. Părțile sunt încurajate să se asigure că declarațiile lor naționale nu depășesc un maxim de trei minute”.

Același document confirmă prezența mai multor șefi de stat în Dubai pentru Summitul COP28. Papa Francisc va deschide lista vorbitorilor în ziua de 2 decembrie 2023. După ora 9.20 este programat să-și țină alocuțiunea președintele Klaus Iohannis. Tot în același segment vor vorbi președintele Franței și prim-miniștrii Italiei, Germaniei, Olandei, Norvegiei, Japoniei, Suediei, Finlandei și mulți alții.  Administrația Prezidențială încă nu a făcut public programul pentru deplasarea din Dubai. Există informații care spun că președintele va avea un sejur de patru zile (între 1 și 4 decembrie) în Dubai, la fel ca în perioada 18-21 martie 2023, când a avut o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la invitația Alteței Sale Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

Surse guvernamentale au confirmat pentru digi24.ro că recepția de la Palatul Cotroceni de 1 decembrie va avea loc cu câteva ore înainte față de programul obișnuit din anii precedenți. Astfel, de Ziua Națională, paharul de șampanie prezidențial va fi băut începând cu ora 14.00, imediat după parada militară de la Arcul de Triumf. Administrația Prezidențială nu a făcut încă publică informația despre Recepția de la Cotroceni, singura informație publică  fiind cea despre parada militară de la Arcul de Triumf. Mai multe surse guvernamentale au confirmat însă că Recepția de la Cotroceni va avea loc începând cu ora 14.00.  În aceeași zi, președintele României va oferi mai multe medalii și decorații. În acest sens, Administrația Prezidențială a comandat la Monetăria Statului mai multe sute de ordine și decorații naționale, valoarea totală a contractului fiind de 3,01 milioane lei (circa 600.000 euro).

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *