Luna aprilie 2025 a surprins România prin contrastele sale climatice excepționale, fiind caracterizată atât de temperaturi anormal de scăzute, cât și de valori neobișnuit de ridicate pentru această perioadă. Conform datelor publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în aprilie s-au doborât recorduri de frig vechi de aproape opt decenii.

“Luna trecută a fost depășită temperatura minimă absolută la 12 stații meteo, cele mai vechi recorduri ce au picat fiind de la 1949 și 1978,” menționează raportul climatologic al ANM, conform Hotnews.

Episodul rece din perioada 7-11 aprilie, cauzat de pătrunderea unor mase de aer polar, a generat temperaturi extrem de scăzute în mai multe regiuni ale țării. La Fetești, recordul din 1949 de -4,6°C a fost depășit, înregistrându-se -5,3°C. Situația cea mai dramatică s-a înregistrat la Târgu Secuiesc, unde vechiul record a fost doborât cu aproape trei grade Celsius.

La Târgu Secuiesc, vechiul record a fost depășit cu aproape 3 grade Celsius (-12,1°C în 2025 față de -9,4°C în 2003), arată datele ANM.

Vârful Iezer a înregistrat -18°C, valoare ce a spulberat un record datând din 1978.

Paradoxal, aceeași lună a adus și zile caniculare, în special în Transilvania și Crișana. La stația meteorologică Holod din Crișana a fost egalată temperatura maximă absolută pentru aprilie, de 30,7°C. Surprinzător, cea mai ridicată temperatură din țară în aprilie 2025 s-a înregistrat în Transilvania.

“Temperatura maximă lunară din aprilie 2025 a fost de 31,3°C, la Alba Iulia, în ziua de 17 aprilie. Este cu totul neobișnuit ca cea mai ridicată temperatură a unei întregi luni să fie în Transilvania, și nu în Oltenia, Muntenia sau Dobrogea,” subliniază ANM.

În ceea ce privește precipitațiile, aprilie 2025 s-a remarcat prin deficit semnificativ. Cantitatea totală medie pe țară a fost de doar 27,1 mm, cu 43% mai puțin față de mediana intervalului de referință standard.

“Astfel, aprilie 2025 se află pe locul șase în topul celor mai secetoase luni aprilie din ultimii 65 de ani,” precizează meteorologii.

În ciuda secetei generalizate, a doua jumătate a lunii a adus episoade intense de instabilitate atmosferică. Specialiștii au identificat 48 de areale sau localități afectate de grindină, cele mai multe fiind raportate în județul Timiș.

“Diametrul maxim al greloanelor de grindină a fost de 2,0 cm, raportat în localitatea Saravale din județul Timiș,” conform datelor ANM.

Temperatura medie lunară pe țară în aprilie 2025 a fost de 11,4°C, cu 0,3°C peste mediana intervalului de referință, în timp ce în București s-au înregistrat 12,3°C, cu 0,1°C peste valorile normale pentru această perioadă.

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *