Regina Elisabeta s-a ascuns într-un tufiș ca să nu dea ochii cu Nicolae Ceaușescu. Momentul acesta, derulat la Palatul Buckingham în 1978, a rămas în istorie ca o modalitate complet inedită de a evita vizita unui oaspete controversat.

În 1978, dictatorul român Nicolae Ceaușescu a călătorit în Marea Britanie împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, pentru o vizită de stat.

A fost o ocazie istorică, marcând prima dată când un șef de stat comunist făcea o vizită de stat în Marea Britanie.

În documentarul Inside the Crowd: Secrets of the Royals, care a fost difuzat la ITV, în 2020, jurnalistul Robert Hardman și fostul secretar de externe Lord David Owen și-au amintit că într-o zi, în timpul vizitei, regina Elisabeta a II-a a avut o reacție ciudată la întâlnirea cu Ceaușescu în timp ce își ducea câinii la plimbare, transmite The Independent, citat de B1TV.

Odată i-a spus unui oaspete de prânz care, la rândul său, mi-a povestit despre ocazia în care [soții Ceaușescu] erau acolo și a scos corgis-ul la o plimbare în grădina Palatului”, a spus Hardman.

„Chiar nu mă simt în stare să vorbesc cu ei”

Potrivit lui Hardman, regina s-a gândit „Chiar nu mă simt în stare să vorbesc cu ei”. „Așa că, pentru prima și singura oară în viața ei, ea s-a ascuns într-un tufiș din grădina Palatului pentru a-și evita proprii oaspeți”.

Lordul Owen a râs în timp ce a descris întâlnirea reginei cu soții Ceaușescu, în documentar.

„Regina acceptă mulți oameni diferiți, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea”, a spus el. „Ea a spus destul de clar că nu i-a plăcut acea vizită”, a adăugat fostul ministru de externe, râzând.

Când Nicolae și Elena Ceaușescu au sosit pentru vizita lor de stat, aceștia au fost întâmpinați de Regina Elisabeta și Prințul Philip la Gara Victoria din Londra.

Episodul a fost amintit și în cartea „Queen of the World”, a jurnalistului Robert Hardman, apărută în urmă cu doi ani. El a detaliat atunci că întâlnirea oficială a fost făcută la presiunea Ministerului de Externe de la Londra, care dorea să vândă o flotă de avioane către TAROM. Vizita oficială a fost condiția dictatorului, care până la urmă a ordonat ca plata să nu mai aibă loc. Ulterior, fostul ministru David Owen a recunoscut că întreaga călătorie a fost o greșeală uriașă. „Încerc să mă prefac că nu s-a întâmplat niciodată”, a spus el.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *