Relaxarea restricțiilor în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus nu este o opțiune pentru România, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Țările din jur care au început revenirea la o stare normală au intrat mai devreme în structură, a transmis structura guvernamentală. Oficialii care au vorbit despre relaxarea măsurilor au făcut-o în nume personal, au spus reprezentanții GCS.
Grupul de Comunicare Strategică a precizat că orice discuţii prezentate în spaţiul public pentru relaxarea restricțiilor sunt propuneri individuale, care nu au fost dezbătute de toţi factorii implicaţi.
Grupul de Comunicare Strategică a formulat precizări, în puncte, cu privire la opiniile exprimate pentru relaxarea restricţiilor instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19):
1. Măsurile instituite până în acest moment de autorităţi îşi dovedesc eficienţa în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) şi se impune respectarea strictă a acestora şi în perioada imediat următoare.
2. Eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din raţiuni de securitate sanitară.
3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricţiilor trebuie să ţină cont de evoluţia epidemiologică în fapt, precum şi de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.
4. Autorităţile fac permanent estimări asupra evoluţiei răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social şi pe rata de conformare a cetăţenilor faţă de măsurile deja adoptate.
5. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricţiilor privesc iniţiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toţi factorii implicaţi în gestionarea situaţiei răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de toate riscurile şi de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetăţenilor.
6. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor se va ţine cont de recomandările Comisiei Europene, precum şi de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene.
7. În privinţa deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricţie, se va ţine cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetăţeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluţii prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiţii de siguranţă sanitară, fără a impune restricţii suplimentare anumitor categorii de persoane.
Un proiect de relaxare a măsurilor aparţinând doctorului Adrian Streinu Cercel, prezentat de Digi 24, propune, printre altele, izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni de acum înainte şi chiar despărţirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor.