România ar putea deveni principalul furnizor de energie electrică pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, în contextul în care livrările de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgani din Transnistria sunt amenințate.
Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, a declarat că oprirea acestor livrări este un scenariu „foarte realist”, având în vedere discuțiile recente cu Gazprom.
În cazul în care gazul rusesc nu mai ajunge la centrala din Transnistria, Republica Moldova nu va avea altă opțiune decât să importe energie din România. Parlicov a menționat că s-a întâlnit cu șeful Gazprom pentru a discuta despre rute alternative de aprovizionare, dar a subliniat că depinde de acordurile dintre Republica Moldova și Ucraina pentru continuarea tranzitului, transmite B1TV.
„În urma discuţiilor cu colegii mei din Ucraina, am înţeles că dacă va exista o decizie de a continua tranzitul, va fi luată în ultimul moment”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova.
În prezent, Republica Moldova primește aproximativ două miliarde de metri cubi de gaze pe an din Rusia prin Ucraina, iar acordurile existente stipulează că tot gazul rusesc destinat Moldovei trebuie să ajungă în Transnistria.
De asemenea, guvernul moldovean a prelungit până la 31 martie 2025 obligația de serviciu public pentru traderul de stat Energocom, asigurând astfel securitatea aprovizionării cu energie electrică. Energocom este singurul trader din România care are licențe pentru importul de energie electrică și gaze, permițându-i să colaboreze cu furnizori români prin contracte bilaterale sau pe piețele centralizate.