România va adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, eliminând controalele de frontieră pentru transporturile rutiere. Însă autoritățile de mediu atrag atenția asupra unei posibile consecințe negative: intensificarea traficului ilegal de deșeuri, un fenomen deja problematic în țară.

Creșterea riscului transporturilor ilegale

Eliminarea controalelor la granițe ar putea facilita introducerea în România a unor cantități mai mari de deșeuri ilegale. În prezent, Garda Națională de Mediu (GNM) depistează anual zeci de mii de tone de astfel de deșeuri. În 2023, autoritățile au blocat 20.000 de tone de deșeuri la graniță, iar anul acesta, doar în primele 10 luni, au fost oprite peste 5.000 de tone transportate ilegal, transmite B1TV.

Controlul în frontieră nu va mai avea loc, și atunci trebuie să ne concentrăm eforturile pe controalele în interiorul țării”, a declarat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Cele mai multe cazuri de transporturi ilegale au fost depistate la vama Borș, unde 187 de camioane au fost oprite, însă la Nădlac 2 au fost descoperite cele mai mari cantități, aproximativ 2.000 de tone.

Ce deșeuri sunt introduse în țară

Transporturile ilegale includ deșeuri electronice, textile, anvelope, mașini la mâna a doua și amestecuri de deșeuri care, în unele cazuri, sunt importate sub pretextul valorificării. Problema apare atunci când deșeurile nereciclabile sunt abandonate pe câmpuri sau în alte spații neautorizate.

Pentru a preveni agravarea fenomenului după aderarea completă la Schengen, autoritățile române lucrează la o strategie comună. În cadrul unei întâlniri la Ministerul Afacerilor Interne, Garda de Mediu, Poliția de Frontieră și Autoritatea Vamală au discutat implementarea unor măsuri care să permită depistarea și sancționarea transporturilor ilegale.

Una dintre soluțiile existente este utilizarea a șapte scannere performante care pot detecta conținutul camioanelor fără a le descărca. Totodată, firmele care aduc deșeuri în România pentru valorificare sunt obligate să se înregistreze și să raporteze cantitățile în Registrul ROAFM.

În fiecare an, România este invadată de tone de deșeuri ilegale. Dacă nu ne adaptăm rapid, situația se poate agrava”, avertizează comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

În paralel cu prevenirea traficului ilegal de deșeuri, autoritățile au în vedere și aplicarea unor măsuri similare pentru combaterea altor riscuri, precum traficul de droguri sau comerțul ilegal cu animale.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *