Roiuri de lăcuste au mâncat complet sute de hectare de culturi din Tulcea
Roiuri de lăcuste au mâncat complet sute de hectare de culturi din Tulcea

Roiuri de lăcuste au mâncat complet sute de hectare de culturi din Tulcea, iar dezastrul lăsat în urmă este de proporții biblice. Hectare întregi cu porumb și stuf au fost distruse aproape în totalitate de lăcuste.

În total, au fost afectate de calamitate aproape 300 de hectare de culturi agricole, dar pagubele nu au fost evaluate în totalitate, transmite Digi24.

Bruno Mircea Carapancea – fermier: „Cultura de floarea soarelui încă nu este afectată, nu au atacat-o, dar e posibil s-o atace, dacă termină porumbul de mâncat, atacă și celelalte culturi. Probabil au fost mai puține anii trecuți, lor plăcându-le mediul ăsta mai umed s-au înmulțit, au depus ouă. Se poate agrava mai tare. Fiind mai multe, depun mai multe ouă, mai multe femele și tot așa. Un ciclu întreg”.

Adrian Bîlbă – biolog: „Întotdeauna apar atunci când seceta își spune cuvântul și lăcustele sunt ultimele afectate de această secetă. Apoi monocultura, nefolosirea substanțelor pesticide din diverse motive, culturi bio, culturi care să meargă la export. Apoi păsările insectivore sunt tot mai puține, sunt mâncate și de berze aceste lăcuste, dar ciocârlia este importantă. Când există o monocultură și nu există hectare mari, nu există liziere, bariere din acestea între hotare, se și realizează foarte ușor transferul lor și astfel de situații”.

Pentru a salva restul culturilor, autoritățile locale spun că vor face dezinsecție.

Nicolae Mocanu – primarul comunei Greci: „Dacă lăcustele au apucat să depună ouă și asta e aproape sigur că s-a întâmplat, probabil vom face o repetare a unor astfel de tratamente. Este vorba de aproximativ 100 de hectare cu proprietari privați și culturi, în special, de porumb afectate 100% și mai avem o zonă de arie protejată umedă, unde era stuf și pe care l-au mâncat aproape în totalitate”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *