România are trei sferturi din gazele necesare pentru la iarnă. Depozitele de gaz sunt pline în proporție de 75%, transmite operatorul care se ocupă cu transportul și stocarea acestora.

S-a depășit nivelul de 2 miliarde metri cubi gaze depozitate, duminică ajungându-se la 16,5 milioane mc, la o producție de 24,1 milioane mc și un nivel al importurilor de 8 milioane arată B1TV, citând profit.ro.

Depozitele operate de Depogaz și Depomureș sunt umplute într-un procent de peste două treimi din capacitatea totală de înmagazinare, de aproximativ 3 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem, pentru acoperirea consumului intern, provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite, care în prezent sunt în proporție de 66% pline.

Cum producția curentă se situează în aceste zile la un nivel aproape dublu celui al consumului (260 GWh/zi vs 135 GWh/zi), iar importurile se ridică la peste 111 GWh/zi, probabil că România va intra în iarnă cu peste 80% depozite pline (peste 26 TWh), atingând ținta impusă de UE.

România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vârf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).

Operatorul SNT, Transgaz, a lansat o licitație de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023. Transgaz este dispus să achite o sumă totală cuprinsă între 1,079 și 1,349 miliarde lei pe o cantitate totală de gaze de 128 milioane mc sau 1,37 TWh, care poate fi suplimentată cu 25%.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, ținta pentru 1 august era de 46%, iar România a depăşit-o încă din prima jumătate a lunii iulie.

„România va avea suficient gaz în depozitele naţionale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă. În acest moment, depozitele de gaz metan ale ţării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că ţara noastră a acţionat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre”, anunţa premierul într-o postare pe Facebook.

Obiectivul stabilit la nivel european este ca, până la 1 noiembrie, depozitele de gaz ale tuturor statelor membre să fie cel puţin 80% pline.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *