România se confruntă cu o situație îngrijorătoare pe piața energiei, ocupând prima poziție în topul celor mai scumpe piețe de energie din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al anului 2024.
Datele indică un preț mediu al energiei cu furnizare în ziua următoare de 127,42 euro/MWh pe platforma OPCOM, semnificativ mai mare decât în alte țări europene. Un expert în domeniul energiei a comentat: „Aceste cifre confirmă că România a fost cea mai importantă victimă a actualei conjuncturi de pe piața europeană a energiei.”
Situația României nu este izolată în regiune. Grecia (125,9 euro/MWh), Bulgaria (123,6 euro/MWh) și Ungaria (120,9 euro/MWh) urmează îndeaproape în acest clasament nefavorabil. Contrastul devine și mai evident când comparăm cu prețurile din vestul Europei: Germania (75 euro/MWh) și Franța (51 euro/MWh) au înregistrat prețuri semnificativ mai mici în aceeași perioadă, transmite B1TV.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent: „România va solicita compensații în următoarea ședință a consiliului de miniștri din UE pentru diferețele mari de preț al energiei pe piețele spot din estul Europei și cele occidentale, înregistrate în pofida unificării și interconectării piețelor.”
Situația nu se limitează doar la trimestrul trei. De la începutul anului, România ocupă poziția a patra în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE, cu un preț mediu de 93,6 euro/MWh.
Luna iulie a fost deosebit de dificilă pentru țara noastră, care a fost „liderul absolut al prețurilor la energie din UE”, cu un preț mediu de 145,2 euro/MWh, de peste două ori mai mare decât în Germania și de trei ori mai mare decât în Franța.