Importurile de energie electrică ale României au înregistrat o creștere record de 60% în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, avertizează că această evoluție reprezintă un „important semnal de alarmă” și subliniază necesitatea de a îmbunătăți securitatea energetică a României.

Chisăliță a explicat că o asemenea creștere a ponderii importurilor de energie electrică nu a mai fost întâlnită în istoria României. „Această situație se datorează politicilor investiționale din sectorul energetic din ultimii ani și este un important semnal de alarmă care trebuie să fie urmat de măsuri de creștere a securității energetice a României, parte realizate prin deschiderile la finanțare realizate în ultimul an”, a arătat Chisăliță într-un comunicat publicat de Asociația Energia Inteligentă, transmite B1TV.

Consumul de energie în creștere, dar producția internă în scădere

Pe fondul acestei creșteri semnificative a importurilor, consumul final de energie electrică în România a crescut, de asemenea, cu 1,4% față de perioada similară a anului precedent. Consumul industrial a înregistrat o creștere de 1,1%, iar consumul populației a crescut cu 2,9%. Totuși, iluminatul public a cunoscut o scădere de 3,4%.

Însă, în ciuda creșterii cererii, producția internă de energie electrică a scăzut din mai multe motive, printre care se numără:

– Producția hidroenergetică: a fost afectată de precipitațiile reduse și de perioadele de secetă prelungită, ceea ce a determinat și necesitatea menținerii în rezervă a unor capacități, din cauza volatilității energiei din surse regenerabile.

– Producția de energie nucleară: a fost diminuată ca urmare a opririlor periodice ale grupurilor de la Cernavodă.

– Producția de energie eoliană: a scăzut, de asemenea, influențată de condițiile meteorologice și alte factori.

Creșterea producției în termocentrale și dezvoltarea energiei fotovoltaice

Pentru a compensa scăderile din alte surse, producția de energie în termocentrale a crescut cu 1,1%. De asemenea, s-a înregistrat o creștere considerabilă a energiei generate de panourile fotovoltaice. Potrivit INS, această producție include și contribuția prosumatorilor, adică a micilor producători de energie care își instalează propriile panouri solare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *