Avertismentul expertului Adrian Negrescu:
Avertismentul expertului Adrian Negrescu:

„La cum se anunță vremurile și la perspectivele economice, mă aștept ca undeva în iarna acestui an lucrurile să o ia pe traiectorie negativă”, spune expertul financiar Adrian Negrescu. Iată ce ne aşteaptă în perioada următoare.

„Deja se văd primele semnale. Producția industrială a României a scăzut cu 3 % în luna aprilie și probabil și în lunile următoare vor consemna o scădere a producției industriale. Avem o contribuție negativă a industriei la creșterea economică, aceea făcută din pix de INS în primul trimestru.Deci lucrurile din punct de vedere economic se agravează. Avem 40.000 de companii care sunt în situație de risc în primele 4 luni din acest an cu 30% mai multe decât anul trecut”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Negrescu: „Acest lucru înseamnă staflație”

„Se poate ajunge ca 150.000 de companii în acest an să pună lacătul pe ușă.Și asta înseamnă vreo 500.000 de oameni rămași fără locuri de muncă. În acest moment noi suntem în zona de staflație, adică economia, practic, e aproape de 0 din punct de vedere al creșterii economice și continuă aceste creșteri de prețuri de care ne spune și guvernatorul Băncii Naționale.Acest lucru înseamnă staflație, este anticamera recesiunii – adică disponibilizări și închideri de firme. Din păcate, spre asta ne îndreptăm”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, anunț de ultimă oră după creșterea dobânzii cheie

”Rata medie a dobânzii la depozitele noi la termen și-a accelerat considerabil creșterea în aprilie și mai ales în mai, chiar și pe segmentul populației. În această conjunctură, cursul de schimb leu – euro s-a menținut relativ stabil și pe parcursul lunilor mai și iunie.

Dinamica anuală de 2 cifre a creditului acordat sectorului privat a continuat să crească în primele luni ale trimestrului II, ajungând la 16.5% în luna mai și la 16,16% pe ansamblu intervalului, în condițiile în care menținerea relativ constantă a variației deosebit de înalte a componentei în lei a fost însoțită de o nouă accelerare a creditului în valută”, a spus acesta.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *