România pierde 1,4 miliarde de euro dacă nu face reforma. Marcel Boloș explică cum vede Comisia Europeană „dezmățul în pensiile speciale”

Reforma pensiilor speciale, dacă nu va fi făcută va duce la pierderi de 1,4 miliarde de euro pentru România, a explică ministrul Proiectelor europene, Marcel Boloș.

Marcel Boloș a subliniat joi seara, într-un interviu pentru TVR Info că reforma pensiilor ori se face ori nu se face, situație în care pierderea banilor europeni nu poate fi evitată, transmite B1TV.

Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma – în cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat. Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulţim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro”, a afirmat Marcel Boloş.

Ministrul a mai precizat că oficialii europeni au atras atenția că România trebuie să ia măsuri pentru a reduce cheltuielile cu pensiile speciale, pensii şi salariile bugetarilor.

Ministrul susţine că decizii luate în România au atras atenţia Comisiei asupra unor politici duse de politicienii de la Bucureşti cu privire la pensii.

„Acum, sigur că s-ar putea să generez o serie de discuţii în spaţiul public, dar noi venim din spate cu recomandări specifice de ţară care ne-au atenţionat că aveţi grijă că luaţi decizii ad-hoc pentru majorarea pensiilor. Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a implementa-o, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale”, mai spune Marcel Boloş.

Comisia Europeană nu acceptă proiectul votat de coaliție

Comisia Europeană nu e de acord nici cu proiectul privind reforma pensiilor speciale așa cum a fost el votat săptămâna trecută de majoritatea PSD – PNL – UDMR în Senat, susțin surse din coaliție. Principala problemă e că nu se reduc decât într-o foarte mică măsură cheltuielile cu aceste pensii speciale. De altfel, proiectul votat de senatori nici nu respectă cerințele la care ne-am angajat prin PNRR. Amintim că executivul comunitar nu a fost de acord cu proiectul privind pensiile speciale nici în forma în care a plecat el de la Guvern.

Săptămâna trecută, senatorii PNL, PSD și UDMR au votat un proiect de lege privind o așa-zisă reformă a pensiilor speciale care prevede, printre altele, ca pensia să nu fie mai mare decât salariul, pensiile speciale să nu mai fie cumulate, iar pentru pensiile de peste 6.000 de lei să se aplice un impozit de 15%.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Primul oficial pe care Bolojan vrea să-l dea afară. A fost implicat într-un scandal de proporții

Premierul Ilie Bolojan a anunțat marți că a cerut...

Ilie Bolojan anunță că în pachetul al doilea de măsuri: Sunt vizate ANAF și pensiile speciale

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, marți, la Digi 24, ce...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine