România se află în continuare printre țările cu cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană, conform ultimelor date publicate de Oficiul European pentru Statistică. Țara noastră ocupă locul 7 în clasamentul celor mai mici salarii minime din UE, raportând un salariu minim de 814 de euro pe lună în ianuarie 2025. Situația este însă mai bună decât în Bulgaria (551 euro), Ungaria (707 euro) sau Letonia (740 euro). Alte țări care au salarii minime sub 1000 de euro sunt Slovacia (816 euro), Cehia (826 euro), Estonia (886 euro), Malta (961 euro), Grecia (968 euro) şi Croaţia (970 euro).
Salariul minim lunar variază foarte mult în UE: de la 551 de euro în Bulgaria până la 2.638 de euro în Luxemburg. Doar 6 țări UE depășesc pragul de 1.500 de euro lunar pentru salariul minim, majoritatea fiind state vest-europene cu economii puternice. Luxemburg este pe primul loc, fiind urmat de Irlanda (2.282 euro) și Țările de Jos (2.193 euro). Printre țările cu un venit mediu lunar care depășește 1.500 de euro se mai numără și Germania, Belgia și Franța.
Eurostat nu a inclus în analiză Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia, acestea neavând un salariu minim național stabilit prin lege.
Se observă o diferență de 4,8 ori între cel mai mic și cel mai mare salariu minim raportat în UE. Totuși diferențele înregistrate între state se reduc semnificativ, dacă se ia în calcul și nivelul prețurilor. În țările cu salarii minime mai mici, precum România sau Bulgaria, nivelul prețurilor este considerabil mai scăzut decât în vestul Europei. Astfel, deși suma câștigată pare mică, puterea de cumpărare poate fi similară sau chiar mai bună decât în unele țări vestice cu salarii mai mari, dar și costuri mult mai ridicate.