Într-o mișcare fără precedent, România a devenit prima țară din lume care găzduiește un experiment ambițios condus de Starlink, compania de internet prin satelit a lui Elon Musk. Testul, care a început în iulie și este programat să dureze cel puțin șase luni, vizează relaxarea unei reglementări internaționale din anii ’90 privind transmisia de energie a sateliților cu orbită joasă.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a acordat sprijinul și autorizația necesară pentru derularea acestui studiu. Un reprezentant al autorității a declarat: „Intenția ANCOM este de a împărtăși rezultatele studiului în cadrul reuniunilor ITU dedicate subiectului.”

Din luna iulie a acestui an, în colaborare cu ANCOM, Starlink a demarat în România un ″test EPFD″, programat să dureze cel puțin 6 luni.

În cadrul acestuia, sub supravegherea Autorității, cei de la Starlink au fost autorizați să depășească actualul plafon EPFD impus la nivel global și să opereze în conformitate cu anumiți parametri operaționali conveniți cu ANCOM, pe o anumită suprafață limitată și exclusiv pe durata testului, transmite B1TV.

Norma în cauză, cunoscută sub numele de Equivalent Power Flux Density (EPFD), este impusă la nivel global de către International Telecommunications Union (ITU), o agenție specializată a ONU. Aceasta limitează energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite la și de la echipamentele terestre, cu scopul de a proteja funcționarea sateliților geostaționari.

SpaceX, compania-mamă a Starlink, susține de mai mult timp că această limită este „exagerat de mică față de ceea ce este necesar pentru realizarea scopului ei”. Prin acest test, Elon Musk încearcă să demonstreze că sateliții Starlink pot opera la capacități de până la opt ori mai mari față de limitele actuale, fără a perturba funcționarea altor sateliți.

Un expert în domeniul telecomunicațiilor a comentat: „Dacă testul va fi un succes, ar putea deschide calea către servicii de internet prin satelit mai rapide și cu o acoperire mai largă, revoluționând accesul la internet la nivel global.”

Această inițiativă vine în contextul în care Starlink a solicitat recent Federal Communications Commission (FCC) din SUA să relaxeze norma pe teritoriul american, fără a mai aștepta schimbarea regulilor internaționale de către ITU.

Rezultatele acestui experiment desfășurat pe teritoriul României ar putea avea implicații semnificative pentru viitorul comunicațiilor prin satelit și ar putea influența deciziile viitoare ale ITU privind reglementările globale în domeniu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *