România își menține poziția în topul țărilor cu cea mai ridicată rată anuală a inflației. Timp de două luni, aceasta s-a clasat pe locul al doilea. Ritmul scumpirilor înregistrat în România pe parcursul ultimelor luni îl depășește pe cel al oricărei alte țări din Uniunea Europeană.
Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, România a observat în februarie o relaxare a inflației comparativ cu luna ianuarie, ajungând la indicele de la 5,2%. Totuși, România se situează printre țările cu cea mai ridicată rată a inflației, fiind depășită doar de Ungaria, cu o creștere de 5,7%. Estonia urmează pe locul trei, cu 5,1%.
În zona euro, inflația a ajuns de la 2,5% în luna ianuarie la 2,3% în februarie, pe când rata de inflație a Uniunii Europene a văzut o scădere de la 2,8% la 2,7%.
La polul opus, Franța, Irlanda și Finlanda au înregistrat cele mai lente scumpiri. Majoritatea țărilor membre UE au văzut o încetinire a ritmului de creștere a inflației, însă numai șase state au reușit să stagneze, pe când alte șapte raportează creșteri considerabile.
Rata anuală de inflație a României a fluctuat, datele arătând o ușoară creștere față de anul trecut, când țara a scăzut treptat de la 7,3% la 4,8%. Ungaria, pe de altă parte, a observat o creștere de de 2,7% din septembrie 2024 până în februarie 2025.
Banca Națională a României consideră că inflația va atinge o rată de 4,6% în luna martie a acestui an. În contextul in care Guvernul va elimina plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale, în luna iunie inflația ar ajunge la 5,3%.
Raportul efectuat de BNR anticipează de asemenea o moderare a scumpirilor de la mijlocul anului. În decembrie 2025, instituția prevede o scădere a inflației la 3,8%.
Metodologia națională arată că rata inflației în luna februarie a fost de 5,02%.