Pentru a menține tradiția porcului de Crăciun și a face față costurilor, tot mai mulți români aleg să împartă cheltuielile cu rudele sau prietenii. Prețul unui kilogram de porc viu a ajuns la 20 de lei, iar cererea pentru acest tip de achiziție este tot mai mare.
Strategii economice pentru sărbători
La o fermă din Țuțora, județul Iași, 30 de porci au fost crescuți special pentru sărbătorile de iarnă. Fermierul Sorin Neamțu explică faptul că mai bine de jumătate dintre animalele vândute au fost cumpărate de persoane care au împărțit porcul cu alte familii.
„Dacă vrea unul o jumătate, mai caută încă un om, dacă nu îi dau eu pe cineva și cumpără jumătate sau un sfert. Trei, patru oameni se adună și iau câte un sfert”, spune Sorin Neamțu, fermier din Iași, la Observator News.
Un porc întreg poate ajunge la un cost total de aproximativ 2.000 de lei, motiv pentru care clienții aleg să împartă atât animalul, cât și cheltuielile. „Împărțim banii jumătate – jumătate. Să îți iei un porc te duce la 20 de milioane”, explică un cumpărător.
Pe internet, un porc gata tăiat și porționat se vinde cu prețuri ce pornesc de la 25 de lei kilogramul. În schimb, carnea de porc din magazine este considerabil mai scumpă:
Ceafă de porc – 34 de lei/kg;
Cotlet dezosat – 30 de lei/kg;
Pulpă de porc – 29 de lei/kg.
În multe cazuri, cumpărătorii consideră că porcul crescut natural are un gust mai autentic, potrivit pentru preparatele de sărbători.