Prețul laptelui la poarta fermei este în jur de doi lei litrul și ajunge la 9,5 lei
Prețul laptelui la poarta fermei este în jur de doi lei litrul și ajunge la 9,5 lei

Prețul laptelui la poarta fermei este în jur de doi lei litru, dar ajunge pe rafurile magazinelor aproape de cinci ori mai scump, respectiv 9-9,5 lei. Un fermier care se chinuie să supraviețuiască în aceste condiții economice foarte grele a explicat că doar lăcomia marilor supermarketuri este de vină pentru prețul exagerat al laptelui.

Fermierul Ionuț Lupu a explicat într-o emisiune B1Tv cum s-a ajuns la preturi de cinci ori mai mari față de cel de producție.

Media pe care noi o avem în momentul de față este undeva de 2,1-2,1 lei și este o presiune continuă pe noi să reducem între 1,7-1,9 lei. Ceea ce ne nemulțumește și ne face să urlăm efectiv este faptul că la raft vorbim de o medie de 8,7-9,5 lei.

Dacă facem o comparație cu ceea ce se întâmplă țările vest-europene vedem că diferența este de la cer la pământ, între 0,9 și 1,3 euro pe litru de lapte, adică maxim 6,2 -6, 5 RON într-o țară cum e Spania de exemplu. Vorbim despre un abuz din partea supermarketurilor” a spus Ionuț Lupu.

Reprezentantul fermierilor a mai precizat că în România prețurile sunt mai mari și cu 30% față de prețurile din țările cu o putere de cumpărare mult mai ridicată:

Noi am făcut o structură a prețului de la raft. Am dat jos TVA-ul, acel 9% și de aici vedem că în momentul în care vedem și costul laptelui și costul de logistică și distribuție în zona de retail vorbim de peste 56%, atât este componenta supermarketurilor.

E ceva de nedescris în condițiile în care nouă ni se spune în permanență ștergem praful din raioanele cu produse lactate, iar noi suntem cu 30% la raft mai sus față de ceea ce se întâmplă în țări cu putere de cumpărare foarte ridicată. Lăcomia este dusă la extrem. Nici Ministerul Agriculturii, nici Guvernul nu reușesc să identifice nici măcar o soluție. Suntem captivi în această zonă”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *