Angajații din România se numără printre europenii care petrec cel mai mult timp la locul de muncă. Țările din Balcani, inclusiv România, înregistrează săptămâni de lucru semnificativ mai lungi comparativ cu restul continentului, conform celor mai recente date Eurostat.
În clasamentul european, România ocupă locul al patrulea, alături de Grecia, cu o medie de 40 de ore petrecute săptămânal la serviciu. Topul este condus de Turcia, cu aproximativ 44 de ore pe săptămână, urmată de Serbia cu 42 de ore și Croația cu 41 de ore, transmite PsNews.
Însă, în ciuda orelor numeroase petrecute la locul de muncă, productivitatea muncii în România rămâne scăzută. Un expert în resurse umane explică: „Programul de 8 ore/5 zile pe săptămână înseamnă de cele mai multe ori productivitate. Există și cazuri în care angajații stau peste program, dar asta nu garantează o creștere a productivității muncii.”
Această discrepanță între timpul petrecut la muncă și eficiență se reflectă și în nivelul salariilor. În România, salariul minim pe economie este de aproximativ 740 de euro, în timp ce în Olanda, unde săptămâna de lucru este de doar 32 de ore, salariul minim ajunge la 2.060 de euro.
În prezent, mulți angajatori din România oferă opțiuni flexibile de lucru, inclusiv munca de acasă (remote) sau regimul hibrid, combinând munca de acasă cu prezența la birou. Aceste schimbări în organizarea muncii ar putea influența în viitor atât durata săptămânii de lucru, cât și productivitatea angajaților români.