Guvernul României va plăti aproape 200 de miliarde de lei, echivalentul a 37,5 miliarde de euro, numai în dobânzi în următorii patru ani. Sunt bani care provin din bugetul României, din taxe și impozite, de la noi toți.
Această situație apare în contextul unor promisiuni electorale, cum ar fi majorarea pensiilor cu 40%, care sunt susținute de coaliția PSD-PNL prin noua lege a pensiilor. Majorarea pensiilor ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2024.
Majorarea pensiilor cu 40%, exact procentul promis de PSD la precedentele alegeri, e promisă de coaliția PSD-PNL și acum, prin noua lege a pensiilor. Creșterea ar urma să intre în vigoare cu două luni înainte de parlamentare. Toate promisiunile electorale vor antrena noi împrumuturi contractate de statul român pe care, bineînțeles, tot românii le vor plăti.
Calculele făcute într-o analiză Digi24 indică faptul că România va cheltui 39,6 miliarde de lei pe dobânzi în 2024, iar până în 2027, această sumă ar putea ajunge la 54 de miliarde. Acest lucru înseamnă că, în următorii patru ani, fiecare român ar urma să plătească aproape 10.000 de lei pentru dobânzile datoriei publice.
Comparativ, se menționează că, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România ar urma să primească aproximativ 28,5 miliarde de euro până la începutul anului 2027, dar va cheltui cu aproximativ 9 miliarde de euro mai mult doar pentru dobânzi în aceeași perioadă.
Analiza atrage atenția asupra riscului crescut de îndatorare a statului în condițiile promisiunilor electorale, iar specialiștii avertizează că datoria publică ar putea depăși 50% din PIB, determinând aplicarea Legii responsabilității fiscale, care prevede înghețarea angajărilor, salariilor, investițiilor și a pensiilor. Totodată, se anticipează un deficit bugetar de până la 6% din PIB, iar depășirea țintelor stabilite în fața Comisiei Europene ar putea conduce la suspendarea fondurilor europene destinate României.