Ultimul episod al podcastului Legende Urbane, găzduit de Mihai Belu, a avut ca invitat un personaj emblematic al etniei rome în România. Rozalia, fiica unuia bulibașă arhicunoscut în comunitatea romă, se declară mândră de originile sale. Într-un episod emoționant, ea i-a povestit lui Mihai Belu despre provocările romilor pe timpul lui Ceaușescu, despre felul în care Securitatea confisca aurul acestora și, pentru prima oară în fața publicului, despre cum a fugit cu familia din România.

Cum opera Securitatea? „Ne dați un kilogram de aur, în 24 de ore îi lăsăm”

Rozalia Varga își amintește cu amărăciune de abuzurile făcute de Securitate în perioada comunistă. Ea, familia ei și ceilalți romi au fost victimele unui regim asupritor, care îi hărțuia, confiscându-le pe nedrept aurul, de la așa-zișii „cocoșei” până la bijuteriile de familie lăsate moștenire.

„Tata a fost unul dintre victimele statului paralel de atunci, paralel de astăzi într-o altă formă, Securitatea. I-au confiscat 13 kilograme și jumătate de aur. Șapte kilograme i-au confiscat o dată, și restul așa, 500 de grame, un kilogram… Și pe motiv care e strigător la cer: că nu se putea justifica de unde le are, dar întotdeauna se arăta dovada că sunt bijuterii de familie”, a declarat Varga.

Invitata i-a relatat lui Mihai Belu un moment trist din viața ei, ziua în care împlinea paisprezece ani, iar milițienii i-au arestat părinții, eliberându-i abia după trei zile.

„[…] Când eram cu tortul în mașină, când eram cu bagajele în mașină, și cu toate alea, pregătiți să îmi fac petrecerea de 14 ani, securiștii de la Cluj, milițienii de atunci, Oțel și Verghel, așa îi chema, au venit și i-au chemat pe mama și pe tata: «Haideți până la poliție că trebuie să dați o declarație». Și mi i-au arestat pe amândoi.”, a povestit Rozalia Varga.

Motivul este unul șocant, revelând felul în care securiștii operau în comunitatea romă și cum libertatea romilor depindea de multe ori de o „răscumpărare” în aur.

„Cumpărase tata un televizor color, că era greu de cumpărat, și un video. Și ăla de la care l-a cumpărat a mers și, împreună cu poliția, că era colaborator, a zis: «Când i-am vândut televizorul și video, i-am vândut și 2 kilograme de aur». […] Pentru că el avea alte dosare, poliția i-a spus că «Te scap pe tine, dacă ne spui declarația asta», a povestit invitata.

Rozalia își amintește cu lacrimi în ochi de acel moment, când miliția i-a arestat părinții, când mama sa a făcut preinfarct, iar milițienii au înștiințat rudele că trebuiau să plătească un kilogram de aur, cu garanția că „în 24 de ore îi eliberăm”. Promisiunea nu a fost însă respectată, cei doi fiind eliberați după trei zile!

Nici până azi Rozalia nu a reușit să intre înapoi în posesia tuturor bijuteriilor de familie confiscate. Ea a mărturisit gazdei că, după Revoluție, pe procesele verbale găsite în Banca Națională, numai șase kilograme și șapte sute de grame au fost declarate. Jumătate din averea confiscată a rămas la milițieni.

Rozalia Varga: „Încă nu am spus-o la nimeni, e prima dată”

Invitata a vorbit în premieră despre momentul în care a fugit din țară împreună cu familia.

„În ’88 am reușit, […], încă nu am spus-o la nimeni, e prima dată, în premieră, cu toată familia să fugim în Germania. Cu un an înainte de revoluție”, i-a mărturisit Rozalia lui Mihai Belu.

Rozalia Varga avea optsprezece ani când a plecat alături de rude în Germania. Aceasta a explicat cum tatăl său a plătit în aur pentru pașapoartele ce le permiteau să ajungă în Austria.

„A reușit tata atunci, pentru că țiganii din Timișoara cu polițistul Benga erau parte în parte. […] A luat 3kg jumate aur, am plătit, și ne-au pașapoarte de servici până în Austria. Dar am stat în Timișoara aproape o lună jumate, două luni, până ne-au ieșit actele. […] Și am plecat în Germania. Am traversat Dunărea prin apă, prin Austria, ca să ajungem în Germania și unde ne aștepta microbuzul. Ne-au luat și ne-au dus în Stuttgart și acolo ne-au spus «De aici vă descurcați»”, a istorisit invitata.

Drumurile n-au purtat-o departe de țara natală, întorcându-se în România în ’89. De la Revoluție și până în prezent, Rozalia a luptat pentru drepturile romilor, reprezentându-i în România și în numeroase organisme internaționale.

Iliescu despre bulibașă: „Dacă veniți fără Frumosul nu vă primesc!”

Rozalia Varga povestește cu nostalgie și recunoștință despre familia Meleșcanu, căreia îi mulțumește pentru exemplul pe care i l-au oferit. Își amintește totodată cu drag de felul în care Iliescu îi trata tatăl, care participa la delegații.

„Dar ceea ce sunt astăzi și ceea ce am reușit să realizez atâția ani, în primul rând, Dumnezeu să îi odihnească, îi datorez Feliciei Meleșcanu și lui Meleșcanu. Tata era prieten bun cu Meleșcanu”, a spus aceasta.

Întrebată cum s-a cunoscut tatăl ei cu Teodor Meleșcanu, aceasta a explicat că pe vremea când Meleșcanu era ministru de externe, în cadrul unui discuții cu Iliescu.

„Iliescu spunea la toți «Dacă veniți fără Frumosul [tatăl invitatei n.r.] nu vă primesc!». Și când venea delegația, tata trebuia să fie acolo, că el era șucarul delegației. Și știa mai bine să aibă negocieri și discuții”, a relatat Rozalia zâmbind.

Pentru a afla mai multe povești fascinante din viața Rozaliei Varga, vă invităm să vă uitați la episodul integral de pe canalul de YouTube Legende Urbane.

Dana Varga la Legende Urbane

Alexandra Farcas

Alexandra Farcas s-a alaturat echipei Lumea Politică de scurt timp si acopera zone de interes in politica. Ea este responsabilă și de documentarea tuturor materialelor de investigații economice ale...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *