Rusia dorește ca NATO să renunțe la promisiunea făcută Ucrainei în 2008 la summit-ul de la Bucureşti privind integrarea în Alianță. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat, marți, că, ”în caz contrar, această problemă va continua să otrăvească atmosfera pe continentul european”.
Aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia, dar un simplu refuz este insuficient acum pentru Moscova, a spus Maria Zaharova.
„Alianța ar trebui să se dezică de promisiunile sale de la București 2008, conform cărora Ucrainei i s-a garantat aderarea la Blocul Nord-Atlantic în viitor. În caz contrar, această problemă va continua să otrăvească atmosfera pe continentul european”, a declarat Zaharova.
Zaharova a spus că Ucraina trebuie să revină la poziția declarației sale de suveranitate din 1990, în care Kievul spunea că va deveni un stat permanent neutru, nu va participa la blocurile militare și va va renunța la focoasele nucleare. „Ceea ce trebuie să facă Ucraina este să se întoarcă la originile propriului stat și să urmeze litera și spiritul documentelor. Aceasta ar fi cea mai bună garanție a securității sale”, a spus ea, adăugând că nici apartenența la NATO, nici intervenția occidentală „sub pretextul unui contingent de menținere a păcii” nu ar putea oferi Ucrainei o astfel de securitate.
Totodată, ea a ironizat Uniunea Europeană, spunând că liderii europeni încearcă să îşi ,,forţeze” locul la masa negocierilor. ,,Panică” şi ,,isterie” sunt cuvintele cu care Kremlinul descrie indignarea liderilor europeni neinvitaţi la masa negocierilor ruso-americane de la Riad.
Vedem o reacție nervoasă, dacă nu putem spune chiar de panică, a Occidentului la contactele ruso-americane. În mod surprinzător, reacția Occidentului la contactele ruso-americane, cu americanii – același Occident! – este: cum se poate așa ceva? Se pare că se poate!
Contactele ruso-americane la cele mai înalte niveluri provoacă, ei bine, doar o adevărată isterie în rândul rusofobilor euro-atlantici. Absolut, asistăm la un fenomen, probabil, fără precedent în relațiile internaționale, (n.red. liderii europeni) impunându-și propria participare în procesul de negociere”, a mai declarat Zaharova.
La summitul de la București din aprilie 2008, NATO a declarat că atât Ucraina, cât și Georgia se vor alătura alianței de apărare conduse de SUA – dar nu le-a dat niciun calendar sau plan concrete. Declarația a fost un compromis care a acoperit divergențele dintre Statele Unite, care doreau să admită ambele țări, și Franța și Germania, care se temeau că ar putea antagoniza Rusia.