marți, iulie 1, 2025
23.4 C
București

Sabotajul rusesc ar putea activa Articolul 5 al NATO, avertizează șeful unei importante agenții de spionaj. „O confruntare militară directă cu NATO devine o posibilitate”

Sabotajele orchestrate de Rusia împotriva unor ținte occidentale ar putea duce, în cele din urmă, la invocarea Articolului 5 al NATO, avertizează Bruno Kahl, șeful serviciului german de informații externe (BND). Declarația a fost făcută în cadrul unui eveniment organizat la Berlin de think tank-ul DGAP.

Escaladarea războiului hibrid al Rusiei

Bruno Kahl a explicat că Rusia intensifică utilizarea măsurilor hibride, precum atacuri cibernetice, sabotaje și campanii de dezinformare. „Folosirea extinsă a măsurilor hibride de către Rusia sporește riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei sale de apărare reciprocă din Articolul 5,” a precizat oficialul german, conform Reuters, transmis de B1TV.

În același timp, Kahl avertizează că Moscova ar putea considera o confruntare militară directă cu NATO drept o opțiune viabilă. „Creșterea potențialului militar rusesc înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o posibilitate,” a adăugat el.

Articolul 5 din Tratatul de la Washington prevede că un atac asupra unui stat membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor. Însă Kahl a dezvăluit că în cadrul Ministerului de Externe al Rusiei există oficiali de rang înalt care se îndoiesc că această clauză ar fi activată în cazul unei urgențe.

Potrivit șefului BND, Rusia ar putea testa „liniile roșii” ale NATO, nu printr-o invazie convențională masivă, ci prin acțiuni mai discrete, precum desfășurarea de „omuleți verzi” în zone precum statele baltice sau insula Svalbard. „Scopul ar fi să înfrângă unitatea Occidentului și să discrediteze NATO ca alianță defensivă,” a explicat Kahl.

Amenințarea pe termen lung

BND estimează că Rusia ar putea fi capabilă să atace NATO până la finalul deceniului. Experiența dobândită de trupele ruse în Ucraina și utilizarea dronelor moderne sporesc amenințarea convențională reprezentată de Moscova.

Nu avem semnale că Rusia intenționează să declanșeze un război acum,” a afirmat Kahl, „dar dacă astfel de sentimente devin dominante în guvernul rus, riscul unei confruntări militare directe va crește în următorii ani.”

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine