Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se apără în fața acuzațiilor fermierilor români care spun că România primește de la Comisia Europeană cei mai puțini bani, 10 milioane de euro, compensaţie pentru prejudiciul cauzat în condițiile în care piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina. „Am făcut tot timpul ceea ce a trebuit pentru ţară, am făcut tot timpul ce trebuie pentru fermieri”, a susținut Daea.
- „M-am dus mai devreme să lucrez efectiv împreună cu echipa tehnică de la Bruxelles pentru a susţine cât mai bine interesele fermierilor ţării.
- În 26 septembrie a fost prima mea întâlnire cu comisarul european pe probleme de agricultori, Janusz Wojciechowski.
- În acea întâlnire am avut două obiective importante pe care le-am discutat, folosindu-mă de acceptul domniei sale de a ne întâlni. Timp de o oră am rezervat timp dezbaterii celor două probleme extrem de importante, şi anume Ucraina. Cu alte cuvinte, impactul războiului asupra fermierilor români, ştiindu-se măsurile care le-a luat ţara, într-un context extrem de dificil. O decizie corectă pe care a luat-o România, în consonanţă cu ţările UE, ştiindu-se că suntem în acest cuplaj, în acest fagure politic şi economic cu interese şi în acelaşi timp şi cu obligaţii”, a mai susținut Daea.
Daea acuză că CE a stabilit despăgubirile fără a ține cont de informațiile primite
Ministrul Agriculturii a mai susținut că CE a stabilit despăgubirile fără a ține cont de informațiile primite, iar formula de calcul a Comisieipentru alocarea sumelor pentru cele trei state „deformează realitatea”:
- „Am putut să constant o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar – că formula pe care a ales-o ascunde adevărul şi deformează realitatea.
- Această formulă prelucrată înainte de a ajunge la Bruxelles, pe care a dat-o Comisia Europeană, e pur şi simplu opera pe care au realizat-o pe documentele pe care le aveau la dispoziţie şi să reţineţi: România a dat toate datele la timp şi fără echivoc”.
El a mai spus că sumele finale nu au fost stabilite, urmând să fie validate la finalul lunii.
- „Voi vedea ce informaţii îmi dau colegii după întâlnirea care se desfăşoară la această oră. Indiferent de sumă, sprijinul nostru pentru fermieri este tot timpul constant.
- Suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale. Am fost primul ministru din Consiliul de miniştri care am ridicat problema la comisari privind intervenţia urgentă astfel încât fermierii să fie ajutaţi cu ajutoare financiare”, a susținut Daea.