Regulile privind asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au suferit modificări semnificative ce vizează sporirea siguranței în trafic și o gestionare mai eficientă a procesului de despăgubire.
Noul set de reguli impune ca păgubiții – adică șoferii ale căror vehicule au fost avariate în urma unui incident rutier acoperit de RCA – să aducă dovezi că reparațiile au fost efectuate în condiții legale pentru a primi banii promiși de la asigurător în cazul procedurii de reparație „în regie proprie”, adică atunci când aleg să primească în avans suma reprezentând valoarea estimată a daunei.
Până acum, aproximativ jumătate din dosarele de daună erau gestionate pe acest sistem de regie proprie, unde păgubitul decide să primească suma de bani fără a fi obligat să dovedească repararea autovehiculului. Această abordare era și încurajată de firmele de asigurare și considerată de multe ori ca fiind mai avantajoasă din punctul de vedere al costurilor și al timpului necesar pentru reparare.
Noile reglementări specifică că, în cazul în care păgubitul alege să primească suma în avans, acesta va avea ulterior obligația de a prezenta documente justificative către asigurator pentru a demonstra că vehiculul a fost reparat corect și legal. Astfel, noile reguli vor avea ca scop descurajarea abuzurilor și a reparațiilor necorespunzătoare și vor contribui la menținerea stării de funcționalitate și siguranță a vehiculelor aflate în circulație, transmite B1TV.
Mai mult, noile alineate ale articolului 23 în legislația RCA vin cu excepții de la plată anticipată:
– Plata anticipată nu se acordă pentru reparația vehiculului în cazul daunelor la anumite componente critice pentru siguranță, cum ar fi roțile, suspensiile, airbagurile, sistemele de direcție și/sau frânare.
– Plățile anticipate nu sunt posibile în cazul vehiculelor înstrăinate avariate sau pentru cele radiate.