Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că datorită schemei de plafonare și compensare a facturilor, românii plătesc acum facturi de curent electric chiar și de zece ori mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut. El a subliniat că românii nu ar trebui să-și facă griji în privința căldurii din case sau a facturilor la energie electrică pentru iarna care se apropie.
Sebastian Burduja a menționat că România are o schemă de plafonare a prețurilor pe facturile finale pentru electricitate, care a adus o reducere semnificativă a costurilor pentru consumatorii casnici și IMM-uri. Această schemă a permis ca factura să fie plafonată la niveluri accesibile pentru cei mai vulnerabili români, asigurând stabilitate și predictibilitate în piața de energie.
„Românii nu trebuie să tremure nici de frig, nici de frica facturilor. România are o schemă de plafonare a prețului pe factura finală. Ne vine factura acasă și vedem acele praguri plafonate, 0,68 lei, de exemplu, Kwh pentru un consum de sub 100kwh. Ceea ce pentru români, din vârful crizei energetice și până azi, a însemnat undeva la 5 milioane de gospodării care au plătit o factură la curent de 35 de lei, cu aproximație, un cost rezonabil” a declarat duminică Sebastian Burduja, potrivit B1TV.
Ministrul Energiei a subliniat importanța menținerii acestei scheme pentru a proteja consumatorii finali și a menține stabilitatea întregului sistem energetic, de la producători la transportatori și distribuitori, precum și pentru IMM-uri. Burduja a menționat că atât producătorii, cât și furnizorii și consumatorii apreciază această schemă, care le oferă o predictibilitate și stabilitate care protejează interesele celor mai vulnerabili români și ale întreprinderilor mici și mijlocii.
Sebastian Burduja a menționat că până în prezent, au fost alocate resurse importante pentru a plăti facturile în sistemul de plafonare-compensare, iar în viitor se va căuta autosusținerea schemei. El a subliniat că, datorită schemei, facturile de electricitate au devenit semnificativ mai mici, chiar și de zece ori mai mici decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Acesta a precizat apoi că Ministerul Energiei a mai cerut 4 miliarde la rectificare.
„Din perspectiva mea, având în vedere sumele care au intrat la buget și cele care au ieșit, schema trebuie să se autosusțină, dar e un calcul pe care Ministerul Finanțelor trebuie să-l facă împreună cu ANRE și noi vom fi parte la aceste discuții cu acest obiectiv, să-i protejăm pe cei mai vulnerabili dintre români. (…)
Compensările care vin, facturile acestea față de cele de acum un an, deci perioadă similară sunt semnificativ mai mici, și de 10 ori mai mici decât erau acum un an”, a mai afirmat ministrul Energiei.
Leave a comment