Seceta afectează serios România: Localități fără apă și navigație blocată pe Dunăre
Seceta afectează serios România: Localități fără apă și navigație blocată pe Dunăre

Sute de comunități se confruntă cu restricții severe în furnizarea apei potabile, în timp ce nivelul scăzut al Dunării pune în pericol transportul fluvial, în urma secetei care a afectat regiunea.

Situația este deosebit de gravă în regiunea Moldovei. „În peste 420 de localități au fost impuse restricții privind furnizarea apei, iar trei sute se confruntă cu fântâni secate”, raportează autoritățile. Județele Botoșani, Vaslui și Bacău sunt cele mai grav afectate de această criză, transmite B1TV.

În județul Iași, locuitorii din 80 de localități primesc apă potabilă doar șase ore pe zi. Un oficial local explică: „Din cauza secetei, apa ajunsă în stația de tratare este plină de nămol și e nevoie de aproape 16 ore pentru a fi curățată”.

Navigația pe Dunăre, în pericol

Situația nu este mai bună nici pe Dunăre. Cotele și debitul fluviului sunt la niveluri alarmant de scăzute, punând în pericol navigația. „Cotele apelor Dunării sunt în scădere pe tot sectorul românesc. Nu se anunță precipitații”, avertizează meteorologii.

Administrația Fluvială a Dunării de Jos a emis un avertisment către navigatori, cerându-le „să respecte cu strictețe semnalizarea de pe fluviu”. Mai multe convoaie de barje au eșuat în ultima perioadă, determinând autoritățile să înceapă lucrări de dragare pentru a preveni blocarea completă a navigației.

Proprietarii de nave suferă pierderi semnificative din cauza acestei situații. „Pentru a traversa punctele critice, comandanții sunt nevoiți să desprindă barjele una câte una din convoaie”, ceea ce duce la întârzieri și costuri suplimentare.

În paralel, Apele Române arată că „coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare gestionate este de 78 la sută, în scădere față de săptămâna trecută”.

Această criză a apei, care afectează atât consumul domestic, cât și transportul fluvial, subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru gestionarea resurselor de apă și adaptarea la schimbările climatice în România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *