Ședința CSAT a avut loc miercuri prezidată de președintele Klaus Iohannis iar în urma întâlnirii a fost adoptată Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020 – 2024. Siguranța cetățeanului este unul obiectivele actualei admnistrații, mai ales în contextul amenințărilor coronavirusulu, a spus Președintele României.
Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020 – 2024 vizează, pe lângă apărare, politica externă, ordinea publică, educaţia, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică sau cea cibernetică a explicat președintele Klaus Iohannis după ședința CSAT.
„Punctul central de pe ordinea de zi l-a constituit analiza noii Strategii pentru apărarea țării. Strategia a fost elaborată în contextul pandemiei. În aceste condiții speciale, relațiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, ceea ce sporește impredictibilitatea mediului internațional. Strategia vizează toate domeniile de activitate.
Perspectiva unei evoluții ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru gestionarea unei asemenea crize pe multiple planuri, inclusiv creșterea rezilienței economice. Noua strategie oferă răspunsuri la întrebările esențiale și arată ce avem de făcut pentru a le atinge” a spus președintele României, la încheierea ședinței CSAT.
Securitatea națională este dependentă de parteneriatul cu instituțiile internaționale, a mai explicat Klaus Iohannis.
„Politicile publice din domeniul securității naționale vor fi realizate având ca beneficiar final cetățeanul. Strategia pentru 2020 – 2024 operează cu același concept de siguranță națională extinsă, din precedentul document similar. Strategia vizează politica externă, ordinea publică, educația, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică. România e un stat care trebuie să-și apere cetățenii, care le asigură securitatea, le respectă drepturile. E țara care își apără valorile, interesele, simbolurile, bunurile naționale și resursele naturale, patrimoniul.
Toate acestea presupun continuitate în angajamente și predictibilitate în acțiuni. Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la UE și NATO sunt reafirmați ca piloni ai securității naționale. Strategia implică o nouă abordare cu accent pe gestionarea integrată.
E o abordare determinată de schimbarea de paradigmă la nivel global, care ține cont de amenințările hibride și cibernetice, deteriorarea relațiilor NATO – Rusia. Relația securitate – prosperitate – stat de drept – prosperitate. Siguranța cetățeanului rămâne un element cheie al abordării. Gestionarea securității presupune și participarea societății civile. Strategia propune constituirea unui grup de reflecție strategică”.