Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a subliniat că situația care a dus la anularea alegerilor prezidențiale din România nu este un caz izolat, ci face parte dintr-o tendință mai largă de manipulare a proceselor democratice.

Ea a cerut o acțiune rapidă pentru a combate dezinformarea și pentru a proteja democrația.

Kallas a afirmat: „Uniunea Europeană trebuie să se miște mai repede pentru a transmite un mesaj clar privind motivul pentru care are reglementări privind activitatea platformelor online, care este de a proteja democrația noastră, ce este în permanență tot mai atacată.”

„Alegerile prezidențiale din România au fost anulate din cauza dezinformării, iar aceasta este o problemă tot mai mare. Modul în care platformele sunt utilizate pentru a manipula alegerile este un fenomen care trebuie abordat urgent”  a adăugat ea, conform B1TV.

Legea serviciilor digitale (DSA)

Kallas a menționat că Uniunea Europeană dispune de instrumente legale, precum Legea pentru servicii digitale (Digital Services Act, DSA), care obligă platformele tehnologice să ia măsuri împotriva conținutului ilegal și al dezinformării.

„Actul pentru servicii digitale există, trebuie să fie utilizat, sunt în desfășurare proceduri împotriva platformelor online, dar cred, de asemenea, că trebuie să ne mișcăm mai repede pentru a transmite un mesaj clar privind motivul pentru care avem aceste reglementări, iar acesta este de a ne proteja cu adevărat democrația, care este în permanență tot mai atacată”, a concluzionat Kallas.

Kaja Kallas a subliniat că România nu este un caz izolat și că Uniunea Europeană trebuie să acționeze decisiv pentru a combate dezinformarea și manipularea alegerilor, utilizând instrumentele existente, precum DSA.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *