Prorusul din Tatarstan, Rustam Minnihanov, a survolat România
Prorusul din Tatarstan, Rustam Minnihanov, a survolat România

Prorusul din Tatarstan, Rustam Minnihanov, care a fost refuzat la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova ar fi survolat fără probleme spațiul aerian al României, deși se află pe lista persoanelor supuse sancțiunilor occidentale.

Rustam Minnihanov, șeful republicii Tatarstan este unul dintre susținătorii invaziei rusești în Ucraina, inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor occidentale și a survolat fără probleme, cu un avion de lux, spațiul aerian al României, stat NATO, înainte de a ajunge la Chișinău, unde a fost întors din drum de autoritățile locale, informează Deutsche Welle, citat de B1Tv.

Delegaţia condusă de Rustam Minnihanov, din care făcea parte și un mitropolit rus, urma să participe la o manifestație electorală în regiunea semiautonomă Găgăuzia. Acolo, pe 30 aprilie, va fi ales șeful regiunii.

Minnihanov a fost invitat de Viktor Petrov, deputat al Adunării Populare de la Comrat (Autonomia Găgăuză), și unul dintre candidații pentru șefia regiunii. Viktor Petrov i-a cerut recent președintei Maia Sandu să proclame limba rusă ca a doua limbă de stat în R. Moldova, motivând că 80% dintre moldoveni vorbesc limba rusă.

Luni, după ce a survolat fără probleme spațiul aerian al României, avionul de lux al lui Minnihanov a aterizat pe Aeroportul din Chișinău. Asta deși surse citate de DW spun că acesta a fost avertizat să nu meargă în Republica Moldova. Practic, el a forțat intrarea pe teritoriul țării.

Ajuns pe aeroport, însă, acesta nici nu a reușit să coboare din avion, fiind forțat să facă imediat cale întoarsă.

Tot luni, R Moldova a blocat intrarea în țară a altor 45 de cetățeni străini, iar marți a încă 31. Aceștia nu au putut justifica scopul deplasării în Moldova și s-au încurcat în explicații.

Autoritățile moldovene au introdus controale stricte la frontieră din prima zi de război rus în Ucraina, astfel că anul trecut au fost întoarse 8999 de persoane.

E ilegal ca politicieni, artiști sau preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală”, a afirmat parlamentarul Adrian Cheptonar.

Șeful republicii Tatarstan s-a plâns apoi că el și delegația sa au fost catalogați drept „indezirabili”. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a calificat decizia autorităților moldovene drept „încă un pas neprietenos”.

Politicienii din Găgăuzia o acuză pe Maia Sandu că vrea să vândă Moldova românilor

Autonomia Găgăuziei, regiune din sud-vestul Republicii Moldova, este percepută ca un „butoi cu pulbere” gata să explodeze în interiorul țării, la ordinul Kremlinului.

Deși supusă Constituției R Moldova, regiunea are propriul guvernator, propriul parlament (Adunarea Populară) și propriul executiv. De asemenea, ea nu contribuie deloc la bugetul țării, dar primește bani de la Guvern ca orice altă regiune.

În septembrie anul trecut, Maia Sandu a încercat un dialog cu politicienii din Găgăuzia și a mers la o ședință cu membrii Adunării Populare. Aceștia au acuzat-o că vrea să vândă Moldova românilor, că vrea să bage țara în război și că a rupt relațiile cu „partenerul nostru strategic, Rusia” . Sandu le-a replicat: „Nu-mi puteți cere să susțin războiul Rusiei contra Ucrainei! N-am să susțin niciodată distrugerea unui alt stat și a oamenilor”.

În ultimele luni, Maia Sandu și guvernul pro-occidental de la Chișinău au acuzat de mai multe ori Rusia că e în spatele încercărilor de destabilizare a țării.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *