Serviciile de informații din Spania au avertizat că Rusia a orchestrat campanii sofisticate de dezinformare pentru a influența rezultatul alegerilor din România și Republica Moldova, conform unui raport al Departamentului de Securitate Națională din Spania citat de publicația El País.
Strategia Kremlinului de influențare
“Kremlinul a desfășurat campanii de dezinformare pentru a încerca să influențeze, din ce în ce mai direct, procesele electorale ale altor țări,” precum Moldova, România și Georgia, cu scopul de a le distanța de UE sau, “în mod ideal, de a le atrage în sfera de influență a guvernului rus,” se arată în documentul oficial, preluat de agențiile de știri și citat de B1TV.
Raportul menționează că “rușii ar fi promovat campanii de dezinformare împotriva procesului electoral american din 2024,” în cadrul căruia a fost ales Donald Trump, demonstrând amploarea globală a acestor operațiuni.
Metode sofisticate și inteligența artificială
Departamentul pentru Securitate Națională avertizează că aceste campanii au fost desfășurate prin “canale neconvenționale și mai sofisticate decât în trecut,” când se foloseau instituții media legate de Kremlin, precum Sputnik și RT.
Noile metode implică actori “a căror trasabilitate până la sursă este mai dificilă,” deoarece aceștia “operează infrastructuri multiple, sunt special create și operează independent.”
Utilizarea inteligenței artificiale a reprezentat “un salt calitativ și cantitativ în diseminarea masivă și aproape instantanee a conținutului de dezinformare.” Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a înregistrat cel puțin 41 de cazuri de utilizare a AI pentru manipularea informațiilor.
Exploatarea tragediilor naturale în Spania
În Spania, Kremlinul a explotat dezastrul generat de furtuna Dana pentru a “încerca să genereze neîncredere în instituțiile democratice ale societății spaniole, să delegitimizeze sprijinul pentru Ucraina și să proiecteze o imagine internațională de haos.”
“În timpul crizei care a avut loc în țara noastră în urma trecerii furtunii Dana la 29 octombrie 2024, ecosistemul de propagandă și dezinformare pro-Kremlin a amplificat și adaptat în mod oportunist narațiunile de dezinformare preexistente în avantajul său,” explică raportul.
“Actorii pro-ruși s-au concentrat pe încurajarea neîncrederii publice în instituțiile publice, delegitimizarea sprijinului pentru Ucraina sub pretextul unei nevoi reale de ajutor pentru zonele afectate de Dana și proiectarea imaginii unei țări cufundate în haos,” precizează documentul.
Campania Doppelgänger
Pe baza investigațiilor SEAE, raportul detaliază că la mijlocul anului 2022, perioada ce coincide cu invazia Ucrainei, a fost lansată campania Doppelgänger, atribuită Rusiei și încă activă.
Această operațiune are “o structură informațională formată din 228 de domenii și 25.000 de conturi de rețea coordonate între ele și care operează în diferite limbi, inclusiv spaniolă,” fiind asociată cu 60 de incidente documentate.
Documentul clasifică dezinformarea ca unul dintre principalele riscuri la adresa securității naționale, reamintind că Forumul Economic Mondial o plasează în topul celor 10 riscuri globale pe termen scurt.
“Evenimente precum pandemiile, procesele electorale și dezastrele naturale au fost și vor continua să fie exploatate de Kremlin,” avertizează raportul, subliniind natura sistematică și oportunistă a acestor campanii de manipulare.